"Din secretele bucatariei manastiresti" Kfetele va prezinta cozonacul de pasti, dupa reteta Maicii Sofronia de la manastirea Agapia.
Ingrediente: 1 kg. faina, 20 galbenusuri de ou, 5 albusuri, 1 lingurita rasa sare, 300 g. zahar, 1 pahar si 3/4 unt propaspat, 1 baton de vanilie, 200 g. stafide, 1/3 coaja rasa de la 1 portocala, 1/2 coaja rasa de la 1 lamaie, zeama de la 1 lamaie, rom sau esenta de rom, 1/2 l. lapte (cat cuprinde faina), 30 g. drojdie, migdale pentru ornat (dupa preferinta)
Mod de preparare: Faina se cerne, se scot 2 pahare cu faina din cantitatea totala si se pun intr-o strachina.
Intr-un castron se pune drojdia in lapte, se adauga o lingura de faina, un galbenus si 1/2 lingurita cu zahar tos.
Se ia coca din strachina, se pune in covata, se adauga drojdia care a crescut, se omogenizeaza intai cu o lingura de lemn apoi se adauga restul de faina putin cate putin. Se toarna apoi 1/2 pahar cu lapte caldut, obtinandu-se o compozitie ca o smantana mai groasa care se framanta bine, apoi se acopera si se pune sa creasca la loc cald.
Se ia zaharul pisat si se toarna peste galbenusuri (acestea se amesteca cu sarea inca din ajun, ca sa se ingalbeneasca bine), se freaca pana se fac ca o pasta. Se adauga coaja rasa de lamaie si portocala si se amesteca toate cu aluatul pus la cald in covata. Se framanta mai departe, se adauga vanilia si romul, ungandu-va din cand in cand mainile cu unt topit. Pe parcurs se trage aluatul de cate-o parte si se unge si covata cu unt topit. Aluatul trebuie framantat si batut timp de cel putin o ora, pana se termina tot untul, inafara de 1/2 pahar care a ramas netopit si care se adauga bucatele in aluat, inainte de a pune albusurile.
Albusurile se bat spuma, se pun in aluat si se amesteca bine. Covata se pune la loc cald, nu fierbinte si se lasa, acoperita cu lucruri groase, timp de macar 2 ore. In acest timp aluatul ar trebui sa se ridice.
Se ung formele de cozonac cu unt topit. Se acopera fundul si peretii formei cu o hartie cerata unsa si ea cu unt (in inaltime aceasta hartie nu trebuie sa depaseasca marginile formei); nu se fac indoituri hartiei.
Cand aluatul a crescut destul, se ung cozonacii cu un amestec facut dintr-un galbenus cu putin zahar. Dupa preferinta, se pot presara migdale curatate si taiate feliute subtiri.
Formele se dau la cuptor, la foc mic (ca sa mai creasca aluatul). Apoi se da focul iute si se lasa cozonacii 1 ora, incercandu-i din cand in cand.
Daca formele sunt usoare, cozonacii sunt copti in aproximativ 1 ora. Se ia o patura, se pune deasupra o bucata mare de hartie si cand se scot cozonacii din forme se rostogolesc pe aceasta hartie ca sa iasa uniform. Apoi se presara cu zahar pudra ca sa nu se usuce.
Secrete:
* faina trebuie sa fie de foarte buna calitate si mai ales, sa fie veche (1 an)
* scoateti germenele din galbenusuri (acesta contine aceleasi substante ca si albusul care pot strica aluatul)
* dupa ce se scot din forme, cozonacii nu se aseaza unul langa altul
* pe tot parcursul pregatirii cozonacilor in bucatarie trebuie sa fie foarte cald
* cand se pune aluatul in forme, in bucatarie trebuie sa fie liniste, o usa trantita sau un alt zgomot puternic poate insemna caderea aluatului
Citește și: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii- catena.ro
Sursa: crestinortodox.ro