Reteta de COZONAC a Maicii Sofronia de la Agapia - secretul sfant care il face delicios

Reteta de COZONAC a Maicii Sofronia de la Agapia - secretul sfant care il face delicios
Reteta de COZONAC a Maicii Sofronia de la Agapia - secretul sfant care il face delicios

"Din secretele bucatariei manastiresti" Kfetele va prezinta cozonacul de pasti, dupa reteta Maicii Sofronia de la manastirea Agapia.

Ingrediente: 1 kg. faina, 20 galbenusuri de ou, 5 albusuri, 1 lingurita rasa sare, 300 g. zahar, 1 pahar si 3/4 unt propaspat, 1 baton de vanilie, 200 g. stafide, 1/3 coaja rasa de la 1 portocala, 1/2 coaja rasa de la 1 lamaie, zeama de la 1 lamaie, rom sau esenta de rom, 1/2 l. lapte (cat cuprinde faina), 30 g. drojdie, migdale pentru ornat (dupa preferinta)

Mod de preparare: Faina se cerne, se scot 2 pahare cu faina din cantitatea totala si se pun intr-o strachina.

Se pun la fiert 2 pahare cu lapte, dupa ce a fiert se lasa sa se raceasca circa 5 minute. Se face o adancitura in faina din strachina si se toarna laptele putin cate putin, amestecand cu o lingura de lemn ca sa nu apara cocoloase. Trebuie sa obtineti o compozitie ca o smantana mai groasa.

Intr-un castron se pune drojdia in lapte, se adauga o lingura de faina, un galbenus si 1/2 lingurita cu zahar tos.
Se amesteca totul bine pana se face si aceasta compozitie ca o smantana si se lasa la loc caldut. Trebuie sa creasca in aproximativ 10-15 minute (daca drojdia este buna); daca nu, se lasa putin mai mult.

Se ia coca din strachina, se pune in covata, se adauga drojdia care a crescut, se omogenizeaza intai cu o lingura de lemn apoi se adauga restul de faina putin cate putin.
Se toarna apoi 1/2 pahar cu lapte caldut, obtinandu-se o compozitie ca o smantana mai groasa care se framanta bine, apoi se acopera si se pune sa creasca la loc cald.

Se ia zaharul pisat si se toarna peste galbenusuri (acestea se amesteca cu sarea inca din ajun, ca sa se ingalbeneasca bine), se freaca pana se fac ca o pasta. Se adauga coaja rasa de lamaie si portocala si se amesteca toate cu aluatul pus la cald in covata.
Se framanta mai departe, se adauga vanilia si romul, ungandu-va din cand in cand mainile cu unt topit. Pe parcurs se trage aluatul de cate-o parte si se unge si covata cu unt topit. Aluatul trebuie framantat si batut timp de cel putin o ora, pana se termina tot untul, inafara de 1/2 pahar care a ramas netopit si care se adauga bucatele in aluat, inainte de a pune albusurile.


Albusurile se bat spuma, se pun in aluat si se amesteca bine. Covata se pune la loc cald, nu fierbinte si se lasa, acoperita cu lucruri groase, timp de macar 2 ore. In acest timp aluatul ar trebui sa se ridice.

Se ung formele de cozonac cu unt topit. Se acopera fundul si peretii formei cu o hartie cerata unsa si ea cu unt (in inaltime aceasta hartie nu trebuie sa depaseasca marginile formei); nu se fac indoituri hartiei.
Pe o masa curata, unsa cu putin unt sau untdelemn, se ia din aluat cate o bucata potrivita pentru o forma, se adauga stafide si se pune in forma (se umple forma pana la jumatatea inaltimii). Formele umplute se acopera si se lasa la loc cald ca sa mai creasca aluatul.

Cand aluatul a crescut destul, se ung cozonacii cu un amestec facut dintr-un galbenus cu putin zahar.
Dupa preferinta, se pot presara migdale curatate si taiate feliute subtiri.

Formele se dau la cuptor, la foc mic (ca sa mai creasca aluatul). Apoi se da focul iute si se lasa cozonacii 1 ora, incercandu-i din cand in cand.
Daca formele sunt usoare, cozonacii sunt copti in aproximativ 1 ora. Se ia o patura, se pune deasupra o bucata mare de hartie si cand se scot cozonacii din forme se rostogolesc pe aceasta hartie ca sa iasa uniform. Apoi se presara cu zahar pudra ca sa nu se usuce.

Secrete:

* faina trebuie sa fie de foarte buna calitate si mai ales, sa fie veche (1 an)
* scoateti germenele din galbenusuri (acesta contine aceleasi substante ca si albusul care pot strica aluatul)
* dupa ce se scot din forme, cozonacii nu se aseaza unul langa altul
* pe tot parcursul pregatirii cozonacilor in bucatarie trebuie sa fie foarte cald
* cand se pune aluatul in forme, in bucatarie trebuie sa fie liniste, o usa trantita sau un alt zgomot puternic poate insemna caderea aluatului

Citește și: Greutate si inaltime copii in functie de varsta- catena.ro

Sursa: crestinortodox.ro

Citește și: „Există viață și după moarte”. Ipostaza surprinzătoare în care a apărut Ștefan, la scurt timp după despărțirea de Catinca! Nimeni nu se aștepta să-l vadă așa pe fostul concurent de la „Casa iubirii”- kanald.ro

Citește și: Imaginile durerii de la înmormântarea familiei din Suceava, ucisă de un șofer de TIR- stirilekanald.ro



Citește și:

Ce este și ce beneficii are sarea celtică

Ce spune Laurențiu Reghecampf despre timpul petrecut în familie și ce anume a conștientizat antrenorul. „Am fost prezent pentru copiii mei, dar nu am fost fizic.”

IMAGINI INTERZISE cardiacilor! Viviana Sposub, cu SÂNII la vedere în cel mai SEXY top! Vedeta a băgat în boală toţi bărbaţii!

Sora lui Jador rupe tăcerea despre decizia luată de manelist, după ce a anunțat despărțirea de Oana Ciocan: „Așa e mai bine pentru el”. Camelia Dumitrache a vorbit fără rețineri despre asta

Care a fost, de fapt, motivul pentru care Alexandru Ciucu a divorțat de prima soție, înainte de a o cunoaște pe Alina Sorescu: „A fost un impuls de moment”

Anda Adam a dezvăluit suma cheltuită pe rochiile de mireasă!

„Există viață și după moarte”. Ipostaza surprinzătoare în care a apărut Ștefan, la scurt timp după despărțirea de Catinca! Nimeni nu se aștepta să-l vadă așa pe fostul concurent de la „Casa iubirii”

„Ei i-a plăcut viața, el a stat acasă ca prostu'” Bărbat din Iași, tată a 5 copii, s-a sinucis după ce soția a


Cookies