Chef Sorin Bontea a explicat, pas cu pas, rețeta cozonacului cu nucă.
Chef Sorin Bontea a împărțit, din nou, din secretele sale în bucătărie, așa că de această dată a dezvăluit cum face cozonacul cu nucă, perfect pentru sărbătoarea care urmează.
Care sunt ingredientele pentru aluat și cum îl pregătește chef Sorin Bontea
Citește și: Rețeta de cotlet de porc cu os la grill a lui chef Sorin Bontea: „Porcul trebuie gătit bine.”
Citește și: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12- catena.ro
Chef Sorin Bontea a explicat toate ingredientele pe care le folosește pentru a prepara aluatul, plus cantitățile exacte, iar după amestecare și momentul în care trebuie să stea la crescut, acesta îl împachetează de mai multe ori, pentru ca atunci când este gata să se poată
Ingrediente aluat:
- 1 kg făină
- 350 de grame de zahăr
- 8 gălbenușuri
- Coajă de lămâie/portocală rasă
- 50 ml ulei
- Jumătate de linguriță de sare
- 14 grame de drojdie uscată
- Extract vanilie
- 400 ml lapte
- Unt
„Voi face cozonac.
Care sunt ingredientele pentru compoziție și cum pregătește cozonacii
Cât timp aluatul stă la crescut, chef Sorin Bontea s-a ocupat de compoziție, a explicat tot ce folosește, dar și cum pregătește cozonacul, inclusiv cât stă la crescut înainte să îl pună la cuptor.
Ingrediente compoziție:
- 6 albușuri ou
- 150 de grame de zahăr
- 80 grame cacao
- 250 grame nucă
- 25 ml esență rom
„Între timp vreau să fac compoziția de la cozonac. Nu am pus toate cele 8 albușuri, am pus 6 albușuri, 150 de grame de zahăr, 80 de grame de cacao, 250 de grame de nucă și cam 25 de ml de esență de rom. Bat albușul spumă, cu zahărul, până se face o bezea, adaug nuci, esență și asta e compoziția pentru cozonac. Adaug cacao, amestec ușor să nu se lase bezeaua, punem și esența, să fie, mai punem și niște cacao. Pun și nucile și gata compoziția. Acum o punem deoparte și aducem coca. A stat cam două ore, o luăm și o împărțim în două. Luăm jumătatea și o împărțim iar în două. O întind ca pe un dreptunghi. Compoziția o împart în patru. Las marginile puțin goale pentru ca în momentul în care o rulez, compoziția să nu dea pe afară. Rulez, mai strâng puțin la capete și repetăm aceeași poveste. După șuvițele le împletesc. Am pus puțin ulei în tavă și pun cozonacul. Îl lăsăm cam 45 de minute să crească. Am pus un ou cu lapte, amestecat bine și dăm pe deasupra, peste care adăugăm și zahăr. Îl bag la cuptor 50 de minute, o oră, la 170 de grade. S-a umflat, a făcut crusta de la zahăr. Am să mă delectez cu ceva bun.”, a mai povestit chef Sorin Bontea.