Iată cum poți pregăti cozonac fără frământare, chiar dacă nu ai mai pregătit niciodată această rețetă și nu ai experință în gătit
Sărbătorile de iarnă 2020 se apropie cu repeziciune, iar de pe masa de Crăciun nu poate lipsi cozonac fără frământare pentru începători, o rețetă gustoasă și ușor de pregătit.
Este o rețetă atât de simplă, încât orice gospodină începătoare în ale bucătăriei o poate încerca pentru un succes garantat, de fiecare dată.
De multe ori, cei care fac cozonacul clasic se lovesc de probleme în timpul frământării, așa că îți propunem un cozonac pufos, dar care nu are nevoie de acest pas.
Citeste si: Sărbători de iarnă 2020. Prăjituri de Crăciun 2020
1 kg făină (ies 2 cozonaci dolofani)
- 250-300 g zahăr
- 350-400 ml lapte călduț
- 10 gălbenușuri
- 2 pliculețe drojdie uscată (14 g) sau 50 g proaspătă
- 50 g unt
- 100 ml ulei
- Coajă de la 1 lămâie, portocală
- Vanilie...
-1 linguriță rasă de sare.
Citeste si: Cornulețe fragede cu rahat. Rețeta clasică
Pentru umplut:
- 300 g nucă+ 2 linguri cacao neagră+ 100 g zahăr
- Sau rahat
- Stafide, fructe confiate, după preferință.
Mod de preparare cozonac fără frământare:
Se separă ouăle, se bat gălbenușurile cu o linguriță rasă de sare și se lasă deoparte.
Citește și: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii- catena.ro
Făina de cerne de două ori, pentru a se aera și pentru a crește mai mult, apoi se lasă în lighean.
Se fierbe laptele cu zahărul, se amestecă pentru a se amesteca bine zahărul, apoi se opăresc 2 linguri de făină cu puțin lapte clocotit.
Se pregătește maiaua din drojdie, o lingură de făină și puțin lapte călduț, nu clocotit.Se lasă maiaua să crească. În cazul în care nu crește în câteva minute, se face din nou, pentru că nu va crește cozonacul.
Când a crescut, se răstoarnă peste făină în mijloc, se adaugă făina opărită, gălbenușurile, coaja de lămâie, esențele și laptele, care se pune puțin câte puțin.
Se amestecă bine totul, cât să iasă un aluat potrivit de moale. Se amestecă puțin, adăugând untul topit, amestecat cu uleiul, cât să rezulte un aluat omogen. Nu ar trebui să dureze mai mult de cinci minute totul. Atenție, ca uleiul și untul să nu fie fierbinți.
Se acoperă cu un șervet și se lasă la dospit într-un loc cald și ferit de curenți.
Se împarte în două bucăți egale, iar cele două părți în alte două părți egale, în care se pune umplutura.
Umplutura se face cacao, rahat cu nucă, stafide, rahat, fructe confiate, migdale, nucă de cocos sau ce mai aveți în casă. În umplutură se adaugă și esență de rom și puțin zahăr, pentru o umplutură mai dulce.
Se pune umplutura în fiecare dintre cele patru părți și se împletesc doi cozonaci.
Formele de cozonac se tapetează cu hârtie de copt și se ung cu ou unt. Cozonacul va avea un miros fin la final. Se pun cei doi cozonaci în cele două forme și se mai lasă până când își vor dubla volumul. Se ung cu ou bătut pentru a ieși lucioși.
Se coc la foc potrivit la 160-170 de grade Celsius, timp de 50-60 de minute. Se probează cu scobitoarea, pentru a vedea dacă este copt aluatul. Se soc la răcit pe un grătar, culcați pe o parte, pentru a nu se lăsa.
Cozonacul fără frământare se consumă cald rau rece, după gust.
sursa: pofta-buna.com