Maica Isidora a venit cu rețeta cremei de zahăr ars cu lămâie.
Maica Isidora de la Mănăstirea Arnota a povestit, pentru Trinitas, cum realizează un desert delicios și pe placul multor persoane, rețeta de cremă de zahăr ars cu lămâie, o surpriză pentru iubitorii de dulce.
Care sunt ingredientele și cum caramelizează maica Isidora zahărul
Citește și: Supă cremă de dovleac și morcovi. Veți regăsi o cremozitate aparte!
Maica Isidora a menționat toate ingredientele pe care le folosește pentru crema de zahăr ars, dar și care sunt pașii pentru a realiza siropul peste care va fi turnată compoziția propriu-zisă.
Citește și: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii- catena.ro
Ingrediente:
- 2 litri lapte
- 500 gr zahăr
- 5 gr sare
- 16 ouă
- 2 lămâi
„O rețetă deosebită, ceva dulce, apetisant, crema de zahăr ars cu aromă de lămâie. Pentru început vom carameliza într-o oală de inox o cantitate de 200 gr zahăr. După ce se caramelizează avem grijă ca toată cantitatea de zahăr caramelizat să se întindă pe pereții vasului, până la înălțimea la care ar ajunge compoziția din vas.
Cum face maica Isidora crema de zahăr ars cu lămâie
Maica Isidora a povestit care este cantitatea de lapte pe care o folosește, dar și câte ouă adaugă pentru fiecare litrude lapte, apoi mixează foarte bine compoziția cu un mixer și lasă crema să se așeze pentru ca toate ingredientele să se încorporeze între ele. După ce zahărul caramelizat a fost lăsat la răcit pe vas, amestecul se introduce în oală, apoi este introdus la cuptor pentru 45 de minute la 160 de grade. Trebuie să aveți în vedere ca focul să fie unul mic pentru a se putea incorpora căldura în toată compoziția. „Am terminat de mixat compoziția și pentru că am amesteca cu viteză mare la mixer, las să se așeze. Este și o cremă, dar și un blat, totodată. Zahărul s-a dizolvat, esențele s-au dizolvat. Amestec pentru a se incorpora spuma și las să se răcească acel zahăr din oală. Denumirea este de cremă de zahăr ars, dar, de fapt, este zahăr caramelizat, pentru că noi caramelizăm zahărul, nu-l ardem. Dacă vrem să nu aibă zeamă, ceea ce uneori se întâmplă, punem o linguriță de făină, dar noi nu vom pune. Am ținut la racit blatul care s-a caramelizat și am ținut în poziție statică blatul. Acum introducem la copt pentru 45 de minute, la foc mic,160 de grade, pentru a se pătrunde. După ce este gata se lasă câteva ore la răcit, după care se răstoarnă și se taie felii.”, a mai povestit maica Isidora.