Fasolea bătută cu ceapă călită este una dintre mâncărurile tradiționale românești. Rețeta este relativ ușoară, așa că nu aveți niciun motiv să nu o încercați.
Nu toate gospodinele îndrăznesc să facă fasole bătută, nu pentru că rețeta ar fi dificilă, ci pentru că se tem că fasolea nu va fi fiartă așa cum trebuie. Dacă respectați câteva trucuri, nu o să dați greș cu acest preparat.
Fasolea bătută cu ceapă călită, rețeta ideală pentru post
Suntem în Postul Paștelui, iar cei care vor să respecte această perioadă trebuie să jongleze cu preparatele, în așa fel încât să nu consume în fiecare zi același lucru.
Una dintre rețetele perfecte pentru post este și fasolea bătută cu ceapă călită. Cu siguranță ați mâncat acest preparat și în copilărie.
Dacă până acum v-a fost teamă să faceți fasole bătută, puteți să stați fără griji. Există câteva trucuri, pentru ca fasolea să se fiarbă exact așa cum trebuie.
În primul rând, trebuie să cumpărați fasole de calitate, care să nu fie veche. Timpul normal de fierbere este de o oră, o oră și jumătate.
Ca să vă fie mai ușor, lăsați boabele de fasole la înmuiat în apă rece, timp de o zi.
Citește și: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi- catena.ro
Dacă tot nu sunteți convinsă că veți reuși și nu vreți să dați greș, puteți să folosiți conserve de fasole albă, gata fiartă. Veți economisi mai mult timp și sigur o să vă iasă rețeta. Trebuie să știți totuși că gustul preparatului nu va fi același.
Ingrediente:
- 300 g fasole uscată sau 3 conserve de fasole albă fiartă
- sare
- piper
- căței de usturoi
- 2-3 cepe
- două linguri de ulei
- boia dulce
Cum se prepară fasolea bătută cu ceapă călită
Dacă folosiți boabe de fasole și nu conservă, trebuie să fierbeți fasolea. O puneți într-o oală cu apă rece, în așa fel încât să fie acoperită în totalitate. Spumați de câte ori este nevoie.
După ce apa începe să fiarbă, lăsați fasolea aproximativ 10 minute, după care trebuie să schimbați apa. Așteptați din nou să înceapă să clocotească.
Apoi scoateți boabele de fasole din apă și le pisați fie cu pasatorul pentru piure, fie le puneți în blender, ca să vă fie mai ușor. Adăugați și puțină apă din cea în care a fiert fasolea.
Trebuie să obțineți o pastă fină și cremoasă. Dacă vi se pare că este prea groasă, mai puneți zeamă din oala în care a fiert fasolea. Potriviți de sare și de piper și adăugați și căței de usturoi pisați.
După aceea, începeți să pregătiți ceapa călită, care se va pune deasupra fasolei. Curățați ceapa și tocați-o mărunt. Apoi puneți-o la călit, în ulei încins. Nu uitați să adăugați sare peste ea!
Lăsați focul mic și amestecați în ceapă, din când în când. Aveți grijă să nu se ardă, pentru că va deveni amară! Când ceapa este gata, stingeți focul și adăugați boia.
Așezați fasolea bătută într-un vas și decorați-o cu ceapa călită.