Dacă îți doreai să prepari o mâncare de fasole ca la mănăstirile din Moldova, dar nu știai rețeta, ei bine, acum este șansa ta. Mai jos ai toate ingredientele de care ai nevoie pentru cea mai delicioasă mâncare de fasole!
Iată care sunt ingredientele pe care trebuie să le folosești dacă își dorești să prepari o mâncare de fasole ca la mănăstirile de la Moldova.
Citește și: Cum transformi pieptul banal de pui în cea mai suculentă carne. Trucul pe care multe gospodine nu îl știu
Ingrediente
-500 de grame de fasole boabe
-3 cepe destul de mari
-3 căței de usturoi
-2 morcovi
-1 rădăcină de păstârnac
-300 de mililitri de bulion de roșii sau 60 de grame pastă de roșii diluată cu apă
-1 lingură generoasă de pastă de ardei dulce sau iute
Citește și: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii- catena.ro
-3-4 linguri de ulei (eu am folosit de rapiță, merge de oricare)
-2 foi de dafin
-pătrunjel verde tocat
-sare și piper după gust
Citește și: Rețetă de clătite americane. Cum să pregătești în cel mai scurt timp cele mai pufoase clătite
Mod de preparare
Dacă vă doriți ca mâncarea de fasole să iasă la fel ca la mănăstirile din Moldova, trebuie să respectați o procedură. Cu o seară înainte de a pregăti acest preparat, alegeți fasolea, dând la o parte boabele pătate și impuritățile, iar apoi se spală foarte bine și se pune într-un castron cu apă.
A doua zi, trebuie să scurgeți fasolea și să o puneți în apă rece și curată, iar după ce clocotește timp de două sau trei minute se va arunca în apă.
La sfârșit, se clătește fasolea cu apă rece, într-o sită.Apoi, într-o oală de cinci litri se pun fasolea, morcovii, o ceapă întreagă și păstârnacu, întregi, curățate de coajă și spălate foarte bine, frunzele de dafin și apă rece cât să le acopere bine totul, conform site-ului lauralaurentiu.ro.
Fasolea se ține la fiert aproximativ 40 – 45 de minute, astfel încât să fie frăgezită, dar nu să se sfărâme. Apoi, se sărează și se mai dă în trei clocote. Ulterior, se strecoară fasolea prin sită, dar se păstrează lichidul.
După aceea, se curăță și se toacă cele două cepe rămase cu usturoiul. Se călesc la foc mediu, într-o cratiță mare, până în momentul în care se înmoaie.
Ulterior, se adaugă morcovii și păstârnacul tăiate în bucăți potrivite, pasta de ardei și bulionul de roșii sau pasta de roșii diluată cu apă. Dacă este nevoie, se mai pune din lichidul păstrat, ca să fie totul acoperit bine. Se lasă la clocotit pentru trei sau patru minute.
Fasolea se răstoarnă într-un vas termorezistent, se mai adaugă din lichidul păstrat cât să acopere cam doi centimetri din înălțimea vasului, deasupra compoziției.
Sosul nu trebuie să fie conțină foarte multă sare, deoarece mâncarea o să mai scadă și o să devină mai sărată. Acum se adaugă și piper după gust.
Se dă la cuptorul preîncălzit la 170 de grade Celsius pentru 30 de minute. Când e gata, mâncarea are o peliculă cu tendința de a se rumeni și este suculentă.
Citește și: Rețetă de Backlava. Un desert ușor de pregătit, perfect pentru orice sărbătoare!