In Ardeal le spunem “gomboti”. Vine din limba maghiara numele asta. Când vorbim cu oameni din restul tarii le spunem “galuste cu prune”, ca sa fim întelesi.
Cam 700 de grame de cartofi (4 cartofi, fierti în coaja, curatati si zdrobiti), o cana de faina alba, un ou, o piscatura de sare, doua linguri de ulei. Framântate bine.
Am obtinut un aluat dens, legat si destul de lipicios. Un truc pentru un supliment de aroma: puneti în aluat semintele dintr-un baton de vanilie, o lingurita de scortisoara sau coaja rasa a unei limete.
Am scos sâmburii din prune. Daca nu gaseam prune dulci, puneam doua-trei linguri de zahar peste ele si le lasam sa zaca un sfert de ceas.
Am facut discuri mici din aluat, le-am întins usor…
…am pus jumatati de pruna în centrul discurilor…
…am sigilat prunele în interiorul boturilor de aluat…
…si am modelat galustele astea vag sferice. Le-am fiert în apa în care am pus doua linguri de zahar. Apa nu trebuie sa clocoteasca, galustele se pot distruge. Galustele sunt gata dupa 5-7 minute, dupa ce se ridica la suprafata.
Am pregatit pesmetul. Adica l-am amestecat cu zahar si scortisoara si l-am încalzit. Nu l-am prajit, doar l-am încalzit. E mai sanatos si în plus, nu vreau decât sa intensific aroma scortisoarei, nu are rost sa ard pesmetul pentru asta.
Am tavalit galustele prin pesmet. Gata.
Sursa: adihadean.ro
Citește și: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi- catena.ro