Descoperă din rândurile următoare cea mai bună rețetă de gogoși de post.
Gogoșile sunt unele dintre cele mai gustoase și apreciate deserturi, care se prepară relativ rapid și au un gust delicios. Acestea pot fi pregătite în funcție de perioada anului, folosind o rețetă de dulce sau de post. Gogoșile de post sunt, de asemenea, foarte delicioase, dacă folosim ingredientele potrivite. Descoperă din rândurile următoare rețeta de gogoși de post făcute în casă, învățată la mănăstirea Turnu din județul Prahova.
Doamna Mariana de la mănăstirea Turnu a explicat, pentru Trinitas, modul de preparare al rețetei.
„ Am mărunțit drojdia. O să o dizolvăm cu apă călduță. O amestecăm bine să se facă lichidă. Folosim drojdie din comerț proaspătă. Se poate folosi și uscată, dar necesită mai mult timp drojdia uscată. Am preferat să folosesc drojdie proaspătă pentru că scurtez timpul de preparare.
Amestecăm bine drojdia cu apă și adăugăm și o linguriță-două de miere, ca să ajute la creștere. Am pregătit făina pentru malaxor. Adăugăm drojdia peste făină și dăm drumul la malaxor. Adăugăm puțină sare. Am adăugat-o mai târziu, ca să nu afecteze creșterea drojdiei. Apa. O lăsăm să frământe foarte bine, să obținem o cocă omogenă. Adăugăm ulei în aluat, pentru că ne ajută la frăgezimea aluatului. Iese gogoașa pufoasă, nu iese tare.
Adăugăm și miere. Adăugăm esență de rom. Avem o cocă omogenă, elastică. O lăsăm să crească 15-20 de minute, chiar o jumătate de oră, în funcție de temperatura care este în cameră. Aluatul pentru gogoși a crescut. Ne pregătim masa de lucru pentru a forma gogoșile. Ungem pentru ca aluatul să nu se lipească. Răsturnăm aluatul pe masa de lucru. Ungem puțin aluatul cu ulei. Întindem aluatul 1 cm jumătate- 2 centimetrii.
Pentru formarea gogoșilor o să folosim un pahar. Formăm gogoșile. Prefer gogoșile cu gaură. Se prăjesc mai bine și nu există riscul să rămână aluatul crud la mijloc. Am pregătit tigaia pentru prăjit. Uleiul este încins. Adăugăm gogoșile. Le lăsăm în funcție de cum se rumenesc. Am pregătit un vas pentru a le scoate. Am pus puțină hârtie absorbantă. Pentru decor folosim miere în loc de zahăr. Am răsturnat miere într-un vas, iar când gogoșile sunt gata, o să le trecem prin ea .”, a spus doamna Mariana de la mănăstirea Turnu pe YouTube.