Printre rețetele pregătite în post, se poate afla și cea de gomboți cu prune, dacă vă doriți un desert tradițional.
De această dată, Maica Ecaterina este cea care a pregătit o nouă rețetă, potrivită pentru perioada de post, și anume... gomboți cu prune. O adevărată delicatesă a fost pregătită cu multă îndemânare și experiență, ingrediente la îndemână și pași explicați amănunțit, iar ulterior împărtășită publicului larg pe canalul de YouTube TrinitasTV.
Gomboți cu prune, desert pregătit de Maica Ecaterina
Citește și: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii- catena.ro
Ingrediente
- 600 g cartofi fierți în coajă și curățați
- 250-300 g făină albă
- 1/2 linguriță sare
- 300 g prune mari
- 150 g pesmet
- 100 ml ulei
- sare după gust
- 4-5 linguri de zahăr
- 1 linguriță rasă de scorțișoară
- dulceață
Mod de preparare
Citește și: Șoșoacă despre Călin Georgescu: E un...- stirilekanald.ro
- “La gomboți se folosesc cartofi fierți, un aluat special din cartofi cu făină.
- În pesmet adăugăm un pic de zahăr și puțină scorțișoară și ușor, ușor gătim acest pesmet până se închide puțin la culoare și apoi îl vom da deoparte. Pesmetul este gata, o să-l luăm de pe foc și o să punem ceaunul cu apă.
- Pregătim ceaunul, adăugăm apă. Până se fierbe apa, pregătim aluatul pentru gomboți.
- Dăm pe răzătoare cartofii și vom face aluatul. (…) Aceasta am transformat-o de post, în aluat se adaugă ouă și se mănâncă cu smântână acești gomboți, de aceea am și adăugat în pesmet ulei și scorțișoară. (…) E o idee bună pentru un desert sau o gustare consistentă. (…)
- Acum adaugăm făină cât cuprinde în aluat. Se curăță prunele de sâmburi și se adaugă în aluat. Avem aici prunele curățate, spălate și curățate de sâmburi, în prealabil. (…)
- Dacă făceam rețeta de dulce puneam și ouă, dar așa o facem de post și doar cartofi, făină și un pic de sare și încorporăm în cantitatea de cartofi, făină cât cuprinde, astfel încât să fie un aluat de consistență potrivită, mai tărișoară așa ca la pâine.
- Ne dăm seama că e gata după cum se modelează bețișoarele pentru Sfânta Cruce. Îl lăsăm puțin să se odihnească și apoi ne vom ocupa să facem găluștele sau gomboții.
- S-a odihnit aluatul 10-15 minute și acum îl vom prelucra. Se prelucrează cu mâna. (…) Facem biluțe potrivite și apoi în mână facem o turtiță. Grosimea să fie de aproape 1 cm și luăm câte o prună, dacă e mică luăm întreagă, dacă e mare folosim jumătate și o încorporăm în această gălușcă și punem deoparte. Așa procedăm până le terminăm pe toate. (…) Dacă se umezește aluatul, ne ajutăm puțin cu făina și trebuie să fim atenți să nu rămână găuri sau crăpături, să fie cumva uniform. (…)
- Găluștele le-am terminat de făcut. Apa începe să fiarbă, o să le punem îndată la fiert. Știm că sunt gata atunci când s-au ridicat deasupra.
- O să-i punem prin pesmet, luăm unul câte unul și tăvălim prin pesmet și punem pe platou. Așa vom proceda cu toți gomboții sau cu toate găluștele. (…) Acești gomboți sau găluște se pot mânca atât calde, cât și reci de la frigider.”, a explicat Maica Ecaterina, în filmulețul postat pe canalul de Youtube menționat anterior.