Avand in vedere ca este luna Martie si cu pasi repezi se apropie sarbatoarea mucenicilor, bucatarul chef de la restaurantul Cocosu Rosu ne dezvaluie o reteta inedita de mucenici.
Mucenici moldovenesti. „Forma mucenicilor moldovenesti este asemantoare cifrei 8 si sunt facuti din aluat de cozonac, de post sau de dulce, unsi cu miere si pudrati din belsug cu nuca „ a declarat bucatarul chef de la restaurantul Cocosu Rosu.
Ingrediente – Mucenici moldovenesti (8-9 mucenici)
· 500 g faina
· 25 g drojdie proaspata/7 g drojdie uscata
· 70 g ulei
· 5 linguri rase de zahar
· 260 ml lapte de soia/lapte/apa
· 1 varf sare
· coaja portocala
· nuca
·
Prajitura “Zapacita”, un desert delicios fara lapte, oua sau unt!
Mod de preparare – Mucenici moldovenesti
· Punem faina intr-un vas, iar in centrul ei adaugam drojdia dizolvata in laptele sau apa calduta, uleiul, zaharul si coaja de portocala.
· Framantam pana prinde consistenta dupa care adaugam un varf de cutit de sare si framanatam pana obtinem o biluta elastica.
· Formam snururi lungi si nu foarte subtiri de aluat din care formam ulterior mucenici in forma de 8. Le lasam la crescut 1 ora dupa care le pensulam cu putina apa calduta sau lapte de soia.
Coacem mucenicii in cuptorul preincalzit la 180°C, pentru 15-20 minute.
Incalzim mierea pe foc mic, cca 1 minut, pana devine putin mai fluida.
Pensulam mucenicii moldovenesti calzi cu mierea calda, ii pudram cu nuca din belsug si ii servim. Sunt divin de pufosi!