Mucenicii moldovenești reprezintă adevărate delicatese, care se pot prepara destul de ușor. V-ați gândit să căutați această rețetă simplă?
Aflați din rândurile următoare o rețetă numai bună de mucenici moldovenești. În plus, descoperiți și care este secretul pentru cei mai gustoși mucenici moldovenești, preparați exact pe gustul vostru.
Rețetă de Mucenici moldovenești
Astăzi vom realiza cea mai simplă rețetă de mucenici moldovenești, absolut delicioasă, în doar 7 pași simpli!
Timp de pregătire – 30 minute
Timp de preparare – 30 minute
Timp de creștere – 3 ore
Timp total – 4 ore
Citește și: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi- catena.ro
Porții – 8 bucăți
Ingrediente – Mucenici moldovenești
- miez de nucă măcinat
- un plic de drojdie uscată
- 5 ouă (la temperatura camerei)
- 150 g unt (la temperatura camerei)
- sirop (la alegere)
- 500 g făină
- 200 g zahăr granulat
- sare (după gust)
- o lămâie
- ulei
- un plic de zahăr vanilinat
- 300 ml lapte (la temperatura camerei)
De menționat este faptul că această cantitate de ingrediente este utilizată pentru aproximativ 8 bucăți. Dacă vă doriți să obțineți o cantitate mai mare, ar trebui să dublați sau chiar să triplați ingredientele menționate mai sus.
Mod de preparare - Mucenici moldovenești
Pasul 1. În primul și-n primul rând, vom avea nevoie de un bol de dimensiuni potrivite. Așadar, în bol vom adăuga un plic de drojdie uscată, alături de 300 mililitri de lapte (la temperatura camerei), dar și puțin zahăr granulat, după gust. Acesta reprezintă ingredientul care va ajuta la dizolvarea mai rapidă a drojdiei. Bolul se lasă momentan, deoparte.
Pasul 2. În continuare, vom avea nevoie de un bol de dimensiuni mai mari, de la mixerul de bucătărie. Așadar, în cel de-al doilea bol, vom adăuga un ou întreg, 3 gălbenușuri de ou, toate fiind la temperatura camerei, alături de 200 de grame de zahăr granulat, un plic de zahăr vanilinat , sare (după gust) și coaja pe care am ras-o, pe răzătoarea cu găuri mici, de la o lămâie. Ingrediente se vor amesteca cu ajutorul mixerului de bucătărie, timp de aproximativ 5 minute.
Pasul 3. După acest interval de timp, este nevoie ca în același bol, să adăugăm și amestecul de drojdie, lapte și zahăr granulat, pe care l-am lăsat deoparte, cu puțin timp în urmă. Atenție însă! De menționat este faptul că acest amestec trebuie adăugat în bolul mixerului de bucătărie, însă treptat, pentru a se forma aluatul de care avem nevoie pentru mucenicii noștri moldovenești. Așadar, vom amesteca cu mixerul, la viteză mică, timp în care vom adăuga, treptat, și cele 500 de grame de făină. Mixăm pentru încă 5 minute, iar apoi adăugam, tot treptat, și 150 de grame de unt (la temperatura camerei).
Pasul 4. În momentul în care, atât făina, cât și untul s-au încorporat complet, vom transfera aluatul obținut pe o suprafață plată, pudrată cu făină, pentru a frământa aluatul. Imediat apoi, îl vom transfera înapoi într-un bol, însă nu tot în cel al mixerului de bucătărie, ci într-un altul, de dimensiuni potrivite, pe care l-am uns înainte cu puțin ulei. Aluatul se lasă la crescut, timp de aproximativ 2 ore, la temperatura camerei, acoperit cu folie alimentară.
Pasul 5. După acest interval de timp, vom așeza iar aluatul pe suprafața pudrată cu făină, pentru a-l întinde cu sucitorul și a-l împărți în 16 părți, pe care le vom forma în biluțe. Fiecare biluță în parte, trebuie întinsa puțin, pentru a forma o linie, pe care ulterior o vom împleti cu o alta, astfel încât, la final vom obține 8 mucenici. Unim capetele celor două linii împletite și formăm cifra 8, pentru toți cei 8 mucenici.
Pasul 6. Mucenicii moldovenești se așază într-o tavă de cuptor, tapetată cu hârtie de copt, pentru a-i lăsa deoparte timp de aproximativ o oră. După acest interval de timp, mucenicii se ung cu gălbenuș de ou și puțin lapte, pentru ca mai apoi să-i introducem la cuptor, la o temperatură de 180 de grade Celsius, timp de aproximativ 30 de minute.
Pasul 7. După acest interval de timp, se scoate tava de la cuptor și mucenicii se lasă la răcit. Abia apoi se pot unge mucenicii cu puțin sirop (la alegere) și puțin miez de nucă măcinat, iar rețeta este gata!
Mucenicii moldovenești sunt gata și se pot servi. Poftă bună!
Citește și: Rețeta de Mucenici muntenești a emisiunii „Păzea, Creața gătește!”. Trebuie să te pregătești din timp!