Papanașii fierți cu brânză sunt mult mai sănătoși decât cei prăjiți. Stați liniștite, că sunt la fel de gustoși și în plus, au mult mai puține calorii.
Cu toții știm că papanașii sunt adevărate bombe calorice. Este adevărat că sunt foarte delicioși, dar dacă vă place foarte mult acest desert, încercați rețeta de papanași fierți. Se prepară repede, sunt gustoși și nu o să vă simțiți la fel de vinovate atunci când savurați câțiva papanași.
Papanașii fierți, alternativa mai sănătoasă a celor prăjiți
Rețeta perfectă și autentică de papanași este cea în care se folosește foarte mult ulei, pentru prăjire.
Dacă nu vreți totuși să renunțați la acest desert, există o variantă mai light. Este vorba despre papanașii fierți. Aceștia se fac cu brânză de vaci și pesmet și se servesc cu smântână, zahăr pudră sau, de ce nu, cu dulceață, exact ca papanașii clasici.
Folosiți brânză de vaci grasă, nu dietetică, pentru că aceasta din urmă se va fărâmița și va forma cocoloașe. De asemenea, este important să scurgeți foarte bine brânza de zer, pentru ca papanașii să iasă perfect.
Ingrediente:
- 400 g brânză de vaci grasă
- 160 g griș
- 15 g zahăr pudră
- zahăr vanilat
- două ouă
- coajă rasă de lămâie
- un praf de sare
Pentru rumenirea
papanașilor, aveți nevoie de:Citește și: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi- catena.ro
- 80 g pesmet
- 5 g zahăr tos
- 20 g unt
Cum se prepară papanașii fierți cu brânză
Într-un castron mai adânc, amestecați brânza de vaci, foarte bine scursă, cu zahărul și cu un praf de sare.
Apoi adăugați zahărul vanilat, ouăle întregi, grișul și coaja rasă de la o lămâie.Veți obține un aluat omogen, pe care va trebui să-l lăsați deoparte, pentru cel puțin o jumătate de oră. Nu săriți peste această etapă, pentru că altfel grișul nu va avea timp să tragă lichidul din brânză și aluatul nu va fi perfect.
După aceea, faceți din aluat biluțe, cât de cât egale, cu mâna umedă.
Între timp, într-o oală mai mare, puneți apă la fiert, cu puțină sare. Luați o tigaie care să nu se lipească și topiți untul în ea. Când untul este gata, adăugați pesmetul și amestecați în compoziție, ca să nu se lipească.
Aveți grijă să lăsați focul mic, ca să nu riscați să vi se ardă pesmetul.
Când apa a început să fiarbă, puneți papanașii pe rând în oală. Veți vedea că aceștia se vor duce inițial la fundul oalei, iar apoi vor ieși singuri la suprafață. După ce se întâmplă asta, acoperiți oala pe jumătate cu un capac și lăsați papanașii să fiarbă cel mult 5 minute.
Când sunt gata, îi luați din oală cu o spumieră și îi băgați direct în tigaia cu pesmetul fierbinte. Rostogoliți papanașii bine prin pesmet, ca să fie acoperiți pe toate părțile.
Papanașii fierți cu brânză se servesc simpli, pudrați cu zahăr, sau puteți pune pe ei smântână amestecată cu zahăr vanilat. De asemenea, puteți adăuga puțină dulceață, dacă vreți să semene și mai mult cu papanașii prăjiți.