Pasta de jumări este delicioasă și se poate consuma, fără probleme, pe felii de pâine. Rețeta este una tradițională și se face foarte repede.
Astăzi vă dezvăluim o rețetă originară din Transilvania: pasta de jumări! Chiar dacă, în general, se consumă iarna, când este foarte frig, dacă aveți poftă, o puteți prepara și acum.
Pasta de jumări, o rețetă veche, dar gustoasă
Dacă ați avut bunici la țară, cu siguranță ați apucat să gustați pastă de jumări în copilărie. Se știe ca, în trecut, oamenii nu își numărau fiecare calorie, iar cei de la sate refoloseau absolut tot ce se putea.
Așadar, mai ales după tăierea porcului, gospodinele păstrau fiecare bucată de carne, de os sau de grăsime. Pentru că oamenii munceau în gospodărie chiar și iarna, când era zapadă și ger, aveau nevoie de alimente grase, care să le țină de cald.
Așa a apărut, printre altele, și pasta de jumări, care se întinde pe pâine. Dacă până acum nu ați gustat așa ceva, nu știți ce ați pierdut.
Ideal ar fi să preparați pasta de jumări, după ce jumările încep să se înmoaie. Este o rețetă care se prepară imediat, din doar câteva ingrediente.
Citește și: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii- catena.ro
Veți avea însă nevoie și de un blender sau dacă nu aveți așa ceva, puteți folosi o mașină de tocat carne.
După ce o preparați, serviți pasta de jumări pe pâine, iar deasupra îi puteți pune felii de ceapă. Bineînțeles că merge și alături de o ceașcă de țuică fiartă.
Ingrediente:
- 200 g jumări de porc
- o ceapă
- două linguri de muștar
- un ou fiert
- câțiva căței de usturoi
- sare
- piper
- fulgi de chilli
Cum se prepară pasta de jumări
Dați jumările prin mașina de tocat sau pasați-le în blender. Aveți însă grijă că există riscul ca blenderul să se strice, mai ales dacă jumările nu sunt foarte moi. Așadar, mașina de tocat ar fi mai indicată, pentru că este mai rezistentă.
Puneți odată cu jumările, și ceapa, și tocați-le împreună. Dacă observați că pasta nu este foarte fină din prima, mai dați-o încă o dată prin mașina de tocat.
Citește și: Șoșoacă despre Călin Georgescu: E un...- stirilekanald.ro
Apoi amestecați pasta de jumări cu muștarul. Puneți sare și piper, în funcție de gustul fiecăruia. Aveți însă grijă ca jumările să nu fi fost sărate dinainte. În acest caz, nu mai este nevoie să puneți sare, ci doar piper.
Apoi puneți și oul fiert tare, pe care îl pasați înainte cu ajutorul unei furculițe. Adăugați și usturoiul dat prin răzătoarea mică sau pisat foarte bine. Pentru un gust mai picant, la final puneți și fulgi de chilli.
După ce pasta e gata, se întinde pe felii de pâine, pe care le puteți prăji înainte. Aveți grijă să nu exagerați cu acest preparat, pentru că este foarte gras și bogat în calorii.
Dacă știți că aveți probleme cu fierea sau cu ficatul, evitați să mâncați pastă de jumări.