O reteta usoara de scovergi, asa cum pregatea bunica, poate fi descoperita si astazi in bucataria gospodinelor din Baragan.
Ingrediente:
- 500 gr. faina+ 100 gr. pentru infainat planse
- o cana de apa calda (250 ml.)
- un cub de 25 gr. drojdie proaspata
- o lingurita de sare
- o lingura rasa zahar
- 3 linguri de ulei de masline
In plus, aveti nevoie de 1/2 litru ulei pentru prajit scovergile.
Mod de preparare:
Intr-un castron incapator se pune faina cernuta, tinuta la cald anterior prepararii. In centrul fiinii se face o gropita. Drojdia se freaca cu zaharul intr-un castronel micut pana se va lichefia. Se toarna jumatate din cantitatea de apa calduta peste ea, se amesteca apoi si cu doua linguri de faina si aceasta compizitie obtinuta se toarna in gropita facuta in faina.
Se presara cu mana putina faina deasupra drojdiei si se acopera cu un prosop, lasandu-se la crescut, intr-un loc destul de cald, ferit de curent, aproximativ 15 minute. Se va observa ca aceasta maia va crapa si va face bolboci. Cand isi va dubla volumul se incepe framantatul cu o lingura de lemn, la inceput, apoi cu mana.
Se toarna peste maia restul de apa, uleiul si sarea si se framanta pana se obtine un aluat molcut, care seamana foarte bine cu aluatul de paine! Se acopera cu un prosop moale si se lasa la crescut, la cald, aproximativ 30 de minute, pana se dubleaza volumul si aluatul este foarte pufos. Cand aluatul a crescut suficient, se rastoarna pe planseta de lucru.
In continuare se procedeaza asa: se rup bucati mici de aluat, din care se modeleaza cu degetele inmuiate in ulei( pentru a nu se lipi) scovergile. Sub nicio forma sa nu se incerce intinderea aluatului cu sucitorul, fiindca se preseaza si aluatul da inapoi, nu mai este pufos! Structura acestui aluat, fara lapte, fara oua, este alta decat a celui de gogosi. Farmecul scovergilor sta si-n acele denivelari, asa cred eu! Dupa ce s-au modelat toate scovergile, se coc in tigaia cu mult ulei si se scot pe servetel absorbant.
Daca doriti sa umpleti cateva si cu branza, se procedeaza astfel: pe o jumatate din foaia de scovearga intinsa pe planseta, asezati branza, indoiti apoi cealalta jumatate peste ea, suprapuneti cu grija si lipiti marginile prin apasare cu dintii unei furculite. Apoi se prajeste si aceasta, ca si cele simple. Rezultatul va fi uimitor, pofta buna!
Sursa
Citește și: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii- catena.ro