Află din rândurile următoare cum prepară maica Agafia rețeta sa de scovergi.
În cadrul unui video postat pe canalul de YouTube „Trinitas TV”, maica Agafia de la Mănăstirea Suzana ne-a prezentat rețeta sa de scovergi.
„ Se pot servi la ceai, la cafea, când ți-e foame.
Cu zahăr, usturoi, de exemplu. Și cu smântână, se pune cu smântână și cașcaval ras pe deasupra .”, a precizat maica Agafia.
„ O linguriță de sare, o linguriță de zahăr, o linguriță și jumătate de drojdie și amestecăm cu făina. Pun apă călduță. Pun și un pic de ulei. Aluatul se face mai moale la scovergi, că atunci cresc mai bine.
Acum începe să se lege. S-a legat și pun semințele de floarea soarelui. Eu pun la ochi, dar nu trebuie puse nici prea multe, că pe urmă nu mai crește. Punem și nucă. Mai pun un pic de ulei și o las la dospit. Pun o folie și cam o oră trebuie să stea la dospit. După ce cresc prima dată, le mai frământ și le mai las iar să crească și atunci ies sigur pufoase. Punem apă cu o lingură de ulei și îmi înmoi mâinile, ca să se lucreze mai bine aluatul. Așa trebuie să fie, elastic. Le facem nici prea groase, nici prea subțiri. Eu la fac în mână, nu pe masă. Uleiul trebuie să fie mai mult în tigaie. Așa le fac eu, să fie mai aurii. La foc nici prea încet, nici prea tare. Se întorc de mai multe ori, nu trebuie să pleci de lângă ele.”, a explicat maica Agafia pe YouTube.