Tarta cu lămâie și afine reprezintă o adevărată delicatesă, care se poate prepara destul de ușor. V-ați gândit să căutați această rețetă simplă?
Aflați din rândurile următoare o rețetă numai bună de tartă cu lămâie și afine. În plus, descoperiți și care este secretul pentru cea mai gustoasă tartă cu lămâie și afine, preparată exact pe gustul vostru.
Rețetă de Tart ă cu lămâie și afine
Astăzi vom realiza cea mai simplă rețetă de tartă cu lămâie și afine, absolut delicioasă, în doar 10 pași simpli!
Timp de pregătire – 20 minute
Timp de preparare – 40 minute
Timp de răcire – 2 ore
Timp total – 3 ore
Porții – 8 persoane
Ingrediente – Tart ă cu lămâie și afine
Ingrediente pentru tart ă
- 2 linguri de smântână lichidă
- un gălbenuș de ou (la temperatura camerei)
- 150 g făină
- un praf de sare (după gust)
- 50 g zahăr granulat
- 120 g unt (rece)
Ingrediente pentru umplutura de lămâie
- 4 ouă întregi și încă 2 gălbenușuri în plus (la temperatura camerei)
- 120 g unt (la temperatura camerei)
- 300 g zahăr granulat
- coaja de la 2 lămâi+ o jumătate de cană de zeamă de lămâie
Ingrediente pentru decor
- afine
De menționat este faptul că această cantitate de ingrediente este utilizată pentru aproximativ 8 persoane.
În plus, această rețetă de tartă cu lămâie și afine se va realiza în decurs de două zile, pentru ca tarta să fie consumată după ce a stat mai multe ore pentru a se răci, cel puțin 2 ore, pentru a avea un gust pe măsura așteptărilor. Haideți să trecem la treabă!
Citește și: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii- catena.ro
Citește și: Rețeta de Plăcintă cu gem de căpșune, preferată de cei mici!
Mod de preparare - Tart ă cu lămâie și afine
Pasul 1. În primul și-n primul rând, ne vom ocupa de blatul nostru pentru tartă. Așadar, vom avea nevoie de un bol de dimensiuni mai mici, în care vom adăuga 2 linguri de smântână lichidă, un gălbenuș de ou (la temperatura camerei), ingrediente pe care le vom amesteca bine cu ajutorul unei linguri. Amestecul se lasă deoparte, momentan.
Pasul 2. Între timp, într-un bol de dimensiuni mai mari, vom adăuga 150 de grame de făină, un praf de sare (după gust) și 50 de grame de zahăr granulat, ingrediente pe care le vom amesteca cu telul, pentru a se îmbina corespunzător. Mai departe, vom avea nevoie de 120 de grame de unt (rece), pe care îl vom tăia în cubulețe mai mici, adăugându-le ulterior în bolul cu restul ingredientelor. Începem să încorporăm totul cu ajutorul mâinilor, până vom obține un amestec sfărâmicios, dar și până când untul se va destrăma complet.
Pasul 3. Acum a venit momentul să adăugăm și amestecul nostru de ou cu smântână, peste restul ingredientelor din bol, timp în care vom amesteca totul cu ajutorul unei furculițe, pentru început, iar apoi tot cu mâna, pentru a rezulta un aluat. Acesta se va așeza în hârtie de copt și se va introduce la frigider pentru aproximativ o oră.
Pasul 4. Acum că a trecut și intervalul nostru de o oră, putem scoate aluatul de la frigider, iar ulterior și din hârtia de copt în care l-am așezat, pentru a-l pune pe o suprafață plată. Cu ajutorul unui sucitor, vom începe să-l întindem atât cât am avea nevoie pentru tava noastră specială de tartă, în așa fel încât să se întindă și pe marginea acesteia. Din când în când vom mai presăra și puțină făină deasupra, pentru a continua să îl întindem cu ușurință.
Pasul 5. Imediat ce am obținut dimensiunea dorită pentru aluat, îl vom rula pe sucitor, iar ulterior, îl vom așeza în tava noastră de tartă. Presăm apoi aluatul pe margine, iar apoi și în tava noastră, pentru ca surplusul să îl îndepărtăm cu ajutorul unui cuțit. Tava se va introduce, pentru moment, în congelator, timp de aproximativ 30 de minute.
Citește și: Rețeta de Trufe cu Oreo, cu doar 5 ingrediente și fără coacere!
Pasul 6. După acest interval de timp, scoatem tava din congelator, iar cu o furculiță, o vom înțepa, din loc în loc. Imediat apoi, introducem tava la cuptor pentru aproximativ 20 de minute, la o temperatură de 190 de grade Celsius.
Pasul 7. În acest timp, ne vom ocupa de prepararea umpluturii noastre de lămâie. Așadar, vom avea nevoie de 4 ouă întregi și încă 2 gălbenușuri în plus (la temperatura camerei), pe care le vom bate cu ajutorul unei furculițe. Amestecul se lasă deoparte, și vom lua o oală de dimensiuni potrivite. În aceasta vom adăuga 120 de grame de unt (la temperatura camerei), 300 de grame de zahăr granulat, coaja de la 2 lămâi, dar și o jumătate de cană de zeamă de lămâie. Oala se pune pe aragaz, la foc mediu și începem să amestecăm cu telul, până când va da în clocot și untul se va topi.
Pasul 8. Cu o cană mică vom lua puțină compoziție din oală și vom începe, treptat să o adăugăm peste ouăle din bol, timp în care vom continua să amestecăm cu telul. Imediat apoi, vom putea lua toată oala de pe foc, pentru a turna, de asemenea tot treptat, conținutul peste ouă, în timp ce amestecăm. Imediat ce amestecul este bine combinat, vom turna amestecul înapoi în oală, pe care o vom pune pe aragaz, la foc mic. Continuăm să amestecăm cu telul, continuu, până când vom obține o consistență puțin mai îngroșată.
Pasul 9. A venit momentul să scoatem tava din cuptor și o lăsăm deoparte. Amestecul din oală îl vom strecura într-un bol de dimensiuni mai mari, pe care ulterior îl vom turna în tava noastră de tartă, peste blat. Introducem iar tava la cuptor, pentru aproximativ 10 minute, la o temperatură de 180 de grade Celsius.
Pasul 10. După acest interval de timp, vom scoate tava de la cuptor și o vom lăsa să se răcească timp de cel puțin 2 ore, sau chiar peste noapte (după preferințe), iar apoi o vom scoate din tavă. Tarta cu lămâie se poate decora cu câteva afine deasupra, iar rețeta este gata!
Tarta cu lămâie și afine este gata și se poate servi. Poftă bună!
Citește și: Rețetă de Plăcintă cu mere și nuci. Un gust care te va surprinde plăcut!