Află din rândurile următoare cum poți să prepari un tort diplomat de post.
Tortul diplomat este unul dintre cele mai apreciate preparate la masa de sărbătoare, însă știai că acesta poate fi făcut și în perioada postului? Maica Ecateria a explicat pentru Trinitas cum poți să prepari o rețetă de tort diplomat de post.
„ Astăzi vă propun o rețetă foarte simplă. Chiar dacă pare complicată, este ușor de făcut, fără coacere .”, a spus maica Ecateria pe YouTube.
Rețeta de tort diplomat de post a maicii Ecaterina
Citește și: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12- catena.ro
Ingrediente:
- 4 plicuri budincă de vanilie;
- 1-1,5 l lapte vegetal (soia, cocos, migdale, orez);
- 250 g zahăr;
- un praf de sare;
- 4 lingurițe agar-agar;
- 500 ml frișcă vegetală;
- fructe: compot de ananas, kiwi, portocale, căpșuni.
Pentru blat:
- 500 g biscuiți de post.
Pentru sirop:
- 500 ml lapte vegetal aromat cu vanilie sau rom;
- 2-3 linguri de zahăr.
Mod de preparare:
Maica Ecaterina a explicat, pas cu pas, modul de preparare al rețetei.
„ Vom pune laptele la încălzit. Îl lăsăm să se încălzească. Aici avem praf de budincă de vanilie, pe care îl vom dizolva în laptele rece rămas. Aici vom pune un praf de sare. Eu întotdeauna folosesc puțină sare, chiar și în cremele de prăjituri, pentru că potențează gustul și aroma prăjiturii. Dizolvăm praful de budincă în puțin lapte rece și aici vom adăuga și zahărul. După ce am dizolvat praful de budincă în laptele de soia, o să îl punem peste laptele cald din oală. Trebuie să ținem crema pe foc până ajunge în punctul de fierbere. Acum oprim focul. O transferăm aici pe masă și o să o lăsăm să se răcească puțin. Între timp, adăugăm și agar-agar în această cremă. După ce am adăugat agar-agar, vom lăsa crema să se răcească până când ajunge la temperatura camerei.
Aici avem frișcă vegetală. Frișca este gata, iar acum ne vom îndrepta atenția către fructe. Aici avem ananas din compot. Deja l-am pus la scurs și din zeama de ananas vom face un sirop în care vom însiropa biscuiții. Peste ananas vom pune portocale, mandarine, kiwi. Fructele sunt spălate și le vom curăța și tăia după cum dorim. Vom însiropa biscuiții. Avem aici zeama de la compotul de ananas, un pic de lapte de soia și puțin zahăr și esență de vanilie. Acum însiropăm biscuiții în acest sirop și îi vom pune în tavă în loc de blat. Un strat de biscuiți este suficient. Mai adăugăm un pic de sirop și lăsăm biscuiții să se însiropeze bine. Crema noastră s-a răcorit și o să o punem peste frișcă. Începem să o batem puțin singură, iar apoi o să adăugăm frișca. O să amestecăm până se omogenizează frișca cu crema. Oprim puțină cremă simplă pentru ornat. Adăugăm fructele în cremă. Incorporăm fructele până se omogenizează și apoi punem în tavă peste biscuiți. Mai adăugăm și un strat de biscuiți la final și o să mergem cu prăjitura la rece. După câteva ore putem să o mâncăm, dar înainte de asta trebuie să o orăm puțin. Vom îmbrăca tortul cu crema pe care am oprit-o. Din fructele rămase vom face un ornament .”, a spus maica Ecaterina pe YouTube.