Putem prepara un cozonac gustos si de pufos fara niciun ou, fara lapte si unt, dar si fara sa mai pierdem timpul cu framantarea lui.
Ingrediente:
500 gr faina alba
40 gr drojdie proaspata
250 ml suc de portocale
100 gr zahar
80 ml ulei
2 plicuri zahar vanilat
coaja rasa de lamaie sau portocale
1 lingurita rasa de sare
Umplutura la alegere sau in amestec:
rahat si/sau ciocolata neagra de post (sau 3 linguri cacao)
200 gr nuca macinata
Mod de preparare:
1.
2. Cand drojdia incepe sa „fiarba“, se adauga si zaharul vanilat, coaja rasa de lamaie/portocale, sarea si se amesteca bine cu toata faina (doar se amesteca, nu se si framanta).
3.
4.Ligheanul cu aluatul se acopera cu un prosop curat si se lasa o ora la dospit (pana cand isi dubleaza volumul). Apoi, cu mainile use cu ulei, impartiti aluatul in doua parti egale si intindeti-le ca pe foi.
5. Puneti pe fiecare dintre ele umplutura dorita, rulati-le si realizati cu ele o impletitura. Asezati impletitura intr-o tava de cozonac bine unsa cu ulei si tapetata cu faina (sau captusita cu hartie de copt) si mai lasati cozonacul inca o ora la crescut, la temperatura camerei, tot acoperit cu un prosop curat.
6. Se introduce in cuptorul preincins la 180 de grade Celsius si se lasa la copt 35-50 de minute. Dupa o jumatate de ora, este bine sa verificati daca este destul de copt cu ajutorul unui bat pentru frigarui. Pofta buna!
Sursa: adevarul.ro
Citește și: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12- catena.ro