Rețeta clasică de savarine face parte din cofetăria autentică. Iată ce trebuie să faceți, ca să preparați savarine însiropate, pufoase și pline cu frișcă.
Savarina este un desert cu care am copilărit cu toții. Dacă nu știați, rețeta pentru această prăjitură apare chiar și în anii ’60. Nu este de mirare că a supraviețuit atât. Frișca, blatul însiropat și minunata glazură de fructe fac din savarină un desert spectaculos.
Savarinele, prăjiturile care nu se demodează niciodată
Una dintre prăjiturile clasice, pe care toată lumea a gustat-o, este, fără îndoială, savarina.
Bineînțeles că, de-a lungul timpului, rețeta de savarine a mai suferit modificări, dar nouă ne-a rămas în minte delicioasa prăjitură pe care o mâncam la cofetărie, atunci când eram copii.
Blatul de savarină este asemănător cu cel de gogoși, doar că are mai multe ouă în compoziție.
Citește și: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii- catena.ro
- 440 g făină
- 300 ml lapte călduț
- 6 gălbenușuri
- un ou întreg
- 30 g zahăr tos
- 30 g drojdie proaspată sau un plic de drojdie uscată
- 15 g zahăr tos
- 50 ml ulei
- coaja rasă de la o jumătate de lămâie
- un praf de sare
Ingrediente pentru sirop:
- un litru de apă
- 500 g zahăr tos
- coaja rasă de la o jumătate de lămâie
Ingrediente pentru ornat:
- 40 ml rom
- 100 g jeleu roșu de fructe sau marmeladă
- 500 g frișcă naturală
- o lingură de zahăr pudră
- zahăr vanilat
- 30 g unt topit
Cum se prepară savarinele, după rețeta originală
Prima dată trebuie să preparați aluatul. Puneți drojdia și o lingură de zahăr în mixer și amestecați bine. După aceea, turnați laptele călduț, pentru ca drojdia să se desfacă.
Apoi puneți 3 sferturi din cantitatea de făină peste drojdie și peste lapte. Amestecați și acoperiți vasul cu folie alimentară. Lăsați-l la dospit pentru 20 de minute.
Între timp, amestecați gălbenușurile cu oul întreg, cu zahărul, sarea și coaja rasă de lămâie. Compoziția obținută o turnați peste maiaua dospită. Puneți și restul de făină, dar și 50 de ml de ulei și amestecați. Lăsați din nou aluatul la dospit, într-un castron acoperit, pentru 30 de minute.
Formele de savarină se pun pe o tavă și se ung cu unt topit.
Lăsați savarinele la dospit încă 10 minute și apoi băgați-le în cuptorul preîncălzit, pentru 30 minute. După ce sunt gata, trebuie lăsate să se răcească. Pentru sirop, puneți apa la fiert cu zahărul. La final, adăugați și coaja rasă de lămâie.
Înmuiați cojile de savarine în acest sirop, pe toate părțile. După aceea, ungeți-le cu rom, cu ajutorul unei pensule. După ce se vor răci de tot, trebuie băgate în frigider măcar o oră. Apoi, tăiați câte un căpăcel din fiecare savarină. Bateți foarte bine frișca, adăugați și zahăr pudră, dar și zahăr vanilat. Umpleți savarinele cu frișcă, iar deasupra capacului puneți câte puțin jeleu de zmeură.