Rețeta originală pentru tortul Doboș vine din Ungaria și este un desert extrem de gustos. Noi vă învățăm cum să ornați, dar și cum să preparați acest tort.
Vecinii noștri unguri se pot lăuda cu unul dintre cele mai rafinate torturi. Tortul Doboș, căci despre el este vorba, este un desert tradițional unguresc, preparat pentru prima dată de către Dobos Jozsef.
Tortul Doboș, un desert plin de savoare și rafinament
Astăzi vă prezentăm o rețetă spectaculoasă, de tort Doboș. Este un desert fin, rafinat, cu multă cremă delicioasă și cu glazură de zahăr ars.
Ca să respectați întocmai rețeta originală a lui Dobos Jozsef, trebuie să faceți 6 foi de tort. Cea de deasupra va fi glazurată cu zahăr ars.
De asemenea, pentru crema de ciocolată folosiți un unt gras, cu cel puțin 80% grăsime, iar ciocolata amăruie să fie una de calitate, nu din cea de menaj.
Ingrediente pentru blat:
Citește și: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii- catena.ro
- 6 ouă
- 100 g zahăr pudră
- 100 g făină
- 30 g unt topit
Ingrediente pentru cremă:
- 4 ouă
- un praf de sare
- 200 g zahăr pudră
- 270 g unt
- 35 g cacao
- un plic de zahăr vanilat
- 200 g ciocolată amăruie
Ingrediente pentru glazură:
- 100 g zahăr tos
- 100 g nucă măcinată
Cum se prepară tortul Doboș
Separați albușurile de gălbenușuri. Albușurile le bateți spumă, cu un praf de sare și cu jumătate din cantitatea de zahăr pudră. Gălbenușurile le mixați cu cealaltă jumătate din cantitatea de zahăr.
După aceea, amestecați cele două compoziții și adăugați untul topit și răcit.
Făina se pune la final și se amestecă toate ingredientele foarte bine.Luați o hârtie de copt, faceți în ea un cerc și puneți compoziția de foi fix pe acest cerc. Repetați procedeul de 6 ori, ca să obțineți 6 foi.
Foile se coc în cuptorul preîncălzit, pentru aproximativ 10 minute. Între timp, pregătiți crema pentru tortul Doboș. Ouăle se mixează foarte bine cu zahărul, cu un praf de sare și cu zahărul vanilat.
Apoi puneți compoziția într-o crăticioară și fierbeți-o la bain-marie.
Separat, mixați untul până devine spumă și apoi adăugați în el cacao. Amestecați foarte bine și după aceea începeți să puneți peste unt compoziția de ouă, puțin câte puțin, în timp ce mixați în continuare.
Băgați crema în frigider, pentru cel puțin o oră.
În acest timp, pregătiți și glazura pentru tort. Puneți zahărul într-o cratiță și lăsați-l să se caramelizeze. Nu amestecați în el, decât la final.Când e gata, îl turnați peste una dintre foi. Aceasta va fi așezată ultima, deasupra tortului Doboș. Cât timp este încă fierbinte, zahărul ars se taie cu un cuțit foarte bine ascuțit și uns cu unt, ca să nu se lipească zahrul de el. Trebuie să obțineți aproximativ 10-12 felii. Pe un platou, începeți să asamblați tortul. Puneți primul blat, apoi cremă, iar blat și tot așa, până terminați toate foile și toată crema de ciocolată. Aveți grijă să păstrați puțină cremă și pentru a îmbrăca tortul cu ea.
La final, așezați deasupra tortului feliile de zahăr ars pe care le-ați tăiat mai devreme.