Papanașii de post pot înlocui, fără probleme, rețeta clasică a acestui desert. În plus, pot fi consumați și de către persoanele vegane.
Papanașii reprezintă unul dintre deserturile de top ale bucătăriei românești. Serviți cu smântână și cu dulceață din belșug, papanașii moldovenești sunt o adevărată încântare a simțurilor, dar și o bombă calorică. Tocmai de aceea, a apărut și varianta de post a papanașilor, mult mai sănătoasă, dar la fel de gustoasă.
Papanașii de post, varianta light a acestei prăjituri
Papanașii moldovenești au devenit celebri, datorită consistenței pufoase și a gustului perfect îmbinat de brânză, ouă, smântână și dulceață.
Toate aceste combinații de ingrediente nu sunt însă pe placul organismului și cu atât mai puțin pentru cei care au grijă la siluetă. Pentru a tăia consistent din calorii, dar și pentru a transforma acest desert într-unul sănătos, a apărut și rețeta de papanași de post.
Dacă tot suntem în Postul Crăciunului, această rețetă se potrivește perfect. În plus, persoanele care au ales un stil alimentar vegan pot mânca fără probleme papanași de post. Aceștia sunt făcuți doar din ingrediente vegetale.
Citește și: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii- catena.ro
Ingrediente pentru papanașii de post:
- 300 g tofu
- 200 g făină integrală
- 3-5 linguri apă de năut
- 50 g zahăr
- o linguriță praf de copt
- o linguriță esență de vanilie
- un praf de sare
- coaja rasă de la o portocală
- ulei de cocos, pentru prăjit
Cum se prepară papanașii de post
Brânza tofu trebuie scursă foarte bine. Aveți grijă să cumpărați tofu simplu, nu în saramură. Cu o furculiță, mărunțiți bine brânza sau o puteți da prin răzătoarea mică. Într-un vas, puneți apa de năut, coja de portocală, esența de vanilie și un parf de sare.
Peste aceste ingrediente adăugați făina cernută și praful de copt. După aceea, frământați foarte bine aluatul de papanași.
Din compoziția rezultată, trebuie să formați biluțe, pe care le veți prăji în ulei de cocos. Aveți grijă ca uleiul să fie încins, înainte de a pune la prăjit papanașii.Când sunt gata, îi scoateți pe o farfurie pe care ați pus un șervețel de hârtie, pentru ca surplusul de ulei să fie absorbit. La final, îi puteți pudra cu zahăr. Papanașii de post merg de minune cu dulceață, mai ales cu cea de vișine și puteți pune peste ei smântână vegetală, din soia, caju sau din lapte de cocos. Dacă
- 300 g făină
- o ceaşcă apă minerală
- două linguri ulei
- 4 mere
- o jumătate de pachet de praf de copt
- două plicuri zahăr vanilat
- o jumătate de linguriţă scorţişoară
- zahăr tos
- ulei pentru prăjit
Într-un castron, puneți făina, apa minerală, uleiul, praful de copt şi zahărul vanilat și amestecați foarte bine toate aceste ingrediente.
După aceea, adăugați merele date prin răzătoare și scorțișoara. Lăsați aluatul să se odihnească, pentru aproximativ 10 minute.Puneți ulei într-o tigaie și lăsați-l să se încingă foarte bine. Din compoziția de papanași, adăugați cu lingura în tigaie. Prăjiți papanașii pe ambele părți, apoi scoateți-i pe un platou. Puneți înainte un șervețel de hârtie, care să absoarbă tot excesul de ulei din papanași.
La final îi pudrați cu zahăr și îi serviți cu dulceață, mai ales cu cea de nuci, dacă aveți.