Fasolea bătută este cea mai îndrăgită mâncare tradițională românească în perioada postului.
Fasolea bătută este una dintre cele mai îndrăgite mâncăruri tradiționale românești. Nu mai este nevoie de niciun fel de prezentare pentru acest fel de mâncare. În post mai ales, este cea mai la îndemână soluție, este delicioasă şi nu ai cum să o refuzi. În combinație cu o salată de ceapă roșie murată în oțet și pâine prăjită este un adevărat deliciu culinar.
Citeste si: Dovlecei la cuptor cu sos de brânză şi ceapă verde!
Ingrediente pentru 2 porţii
Citește și: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii- catena.ro
- 300 g fasole boabe sau fasole gata fiartă din conservă
- 1 morcov
- 2 cepe
- 2-2 căţei de usturoi
- 2 linguri de pastă de roşii
- 3-4 linguri de ulei de floarea soarelui- pentru călit ceapa
- sare piper, foi de dafin- după gust
- pătrunjel verde pentru decor
Citeste si: Mâncărică de spanac cu usturoi, o rețetă delicioasă și rapidă de post
Mod de preparare
- Curățați fasolea şi spălați-o în mai multe ape. Se recomandă să o lăsaţi timp de câteva ore la înmuiat înainte să fie pusă la fiert, deși de preferat ar fi să o lăsați peste noapte. În cazul în care alegeți fasole din conservă, nu mai trebuie să treceți prin aceste etape, puteți să o pasați direct.
- Puneți fasolea la fiert într-o cantitate suficientă de apă rece, astfel încât să fie cuprinsă bine. Lăsați să fiarbă aproximativ 20 de minute, apoi aruncați apa şi puneți din nou fasolea la fiert, de această dată în apă fierbinte.
- Adăugați morcovul curăţat de coajă la fiert, pe care îl tăiați în formă de rondele, alături de o foaie de dafin.
- Fierbeți fasolea până când observați că se înmoaie complet, iar boabele se pot strivi uşor între degete.
- Scurgeți apa în care ați fiert fasolea, dar nu o aruncați pe toată, ci păstrați o cană de lichid.
- Pasați la blender boabele de fasole, alături de morcovul fiert şi de usturoi. Subţiați cu apa pe care ați păstrat-o atât cât considerați, până obţineți consistenţa potrivită.
- Adăugați sare şi piper după gust.
- Tăiați ceapa după cum preferaţi, feliuţe sau cuburi.
- Căliți ceapa în ulei de floarea soarelui până când aceasta capătă tonuri aurii. Apoi adăugaţi pastă de roşii și căliți timp de aproximativ 2 minute, în timp ce amestecaţi constant.
- Turnaţi apoi ceapa şi bulionul peste fasole și preparatul este gata.
Poftă bună!