Fanuropita sau prăjitura Sfântului Fanurie este o prăjitură foarte populară în Grecia, aromată şi foarte simplu de făcut. În timpul preparării acestei reţete, se spun rugăciuni către Sfântul Fanurie şi pentru mântuirea mamei sale, pe care sfântul a iubit-o foarte mult şi care a murit nepocăită pentru păcatele ei. Puteţi pregăti oricând această prăjitură, şi în special de ziua sfântului, împărţind-o săracilor şi făcând milostenie.
Într-un bol mai mare, se amestecă:
- o cană de suc de portocale
- un sfert de cană coniac sau whisky (sau, dacă este zi de post, înlocuiţi cu un sfert de cană de apă sau suc de portocale)
- o cană de zahăr
- amestecaţi până când zahărul se dizolvă complet, apoi adăugaţi o cană de ulei (de măsline, ca în reţeta originală grecească, sau de floarea-soarelui).
Se toarnă aluatul puţin câte puţin în preparatul cu suc de portocale, amestecând până la omogenizare. Tradiţia spune să se amestece manual timp de 7-9 minute, pentru ca făina să se incorporeze, timp potrivit pentru a mulţumi Sfântului Fanurie pentru ajutorul primit. De asemenea, este şi timpul necesar ca reacţia chimică să aibă loc în aluat pentru ca prăjitura să crească.
Atenţie: Aluatul va fi foarte gros şi lipicios.
citeşte continuarea pe pagina următoare >>>