Salata de Boeuf este o mâncare pe care românii o consumă cu plăcere, în special de sărbători. Noi vă prezentăm rețeta pentru varianta de post, la fel de gustoasă, dar mai sănătoasă.
Dacă tot se apropie Postul Crăciunului, gospodinele trebuie să pregătească și mâncare fără carne. Ca să nu ne ferim de preparatele cu care suntem obișnuiți, putem să încercăm să gătim variantele de post ale acestora. De exemplu, celebra salată de Boeuf poate fi preparată și într-o variantă mai light, pentru cei care țin post sau pentru cei care sunt la dietă.
Salata de Boeuf, varianta de post
Salata de Boeuf este în general o mâncare pe care o punem pe mesele de sărbători. Totuși, sunt și persoane care ar mânca acest preparat oricând. Fiind o combinație din cartofi, carne și maioneză, nu este chiar cea mai ușoară mâncare, nici pentru siluetă, dar nici pentru stomac, mai ales pentru cei care au probleme cu digestia.
Tocmai de aceea, ne-am gândit să vă spunem rețeta de post pentru salata de Boeuf. Se prepară imediat și este o variantă mai sănătoasă, care poate fi consumată și în Postul Crăciunului. Singurele diferențe față de rețeta clasică sunt reprezentate de faptul că nu mai folosim carne, dar și că vom pune maioneză de post, deci fără ou.
Iată ce ingrediente vă trebuie, pentru a obține 4 porții de salată de Boeuf.
Citește și: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12- catena.ro
- 5 cartofi
- 4 morcovi
- o jumătate de rădăcină de țelină
- 100 g de măsline negre fără sâmburi
- 6 castraveți în oțet
- sare
Ingrediente pentru maioneza de post:
- 2 cartofi mici
- 2 linguri de apă rece
- 2 linguri de muștar
- 100 de ml de ulei
- zeamă de lămâie
- sare
Ingrediente pentru ornat:
- castraveți
- gogoșari
- măsline negre
Cum se prepară salata de Boeuf
În primul rând, curățați toate legumele, spălați-le și puneți-le la fiert în apă rece, în care ați adăugat un praf de sare. După ce sunt gata, trebuie lăsate să se răcească. Apoi le puteți toca mărunt sau, dacă vreți să vă fie mai ușor, le puteți da prin răzătoarea mare.
Pentru prepararea maionezei, puneți într-o oală cartofii să se fiarbă, bineînțeles cu un praf de sare. După ce au fiert, îi scurgeți foarte bine de zeamă și îi pasați. Începeți să adăugați ulei în ei, puțin câte puțin. Folosiți mixerul, pentru ca maioneza să iasă mai bine .
Între timp, adăugați și muștarul, apa rece și sarea și mixați în continuare foarte bine. Mai puneți și ulei, tot câte puțin, și mai adăugați și zeama de lămâie. Din maioneza obținută trebuie să păstrați două linguri și pentru ornat.
Într-un vas mai încăpător, puneți legumele fierte și tăiate cubulețe sau rase, castraveții murați, tocați mărunt, măslinele și maioneza și amestecați toate ingredientele, până se încorporează maioneza foarte bine. Dacă este cazul, mai adăugați sare.
Așezați salata într-o tavă și ornați-o cu maioneză, cu măsline și cu gogoșari și castraveți. Modelul se face în funcție de imaginația fiecăruia.