Rețetă sarmale tradiționale moldovenești. Trebuie să fie nelipsite de pe masa de Crăciun

Rețetă sarmale tradiționale moldovenești. Trebuie să fie nelipsite de pe masa de Crăciun
Rețetă sarmale tradiționale moldovenești. Trebuie să fie nelipsite de pe masa de Crăciun

Sarmalele tradiționale moldovenești nu trebuie să lipsească de pe masa de Crăciun. Acest preparat a devenit celebru în toată țara și nu numai, iar noi vă dezvăluim rețeta care vă va ajuta să-l gătiți și dumneavoastră de sărbători.

Sărmăluțele moldovenești sunt vestite pentru gustul lor perfect și mulți spun că ar fi cele mai bune din lume. Dacă până acum nu ați încercat această rețetă, acum este momentul perfect, pentru că tot se apropie Crăciunul.

Sărmăluțele moldovenești, vedetele mesei de Crăciun

Gospodinele din Moldova sunt recunoscute pentru talentul lor în arta bucătăriei. Preparatele din această zonă sunt, de departe, cele mai gustoase și extrem de apreciate în toată țara.

Nu fac excepție nici celebrele sărmăluțe moldovenești. Micuțe, împachetate cu grijă și gătite în mult suc de roșii, acestea sunt nelipsite de pe masa de Crăciun. Chiar dacă nu sunteți din Moldova, asta nu înseamnă că nu puteți găti și dumneavoastră acest preparat de sărbători.

Trebuie să știți că sarmalele moldovenești se fac neapărat dintr-un amestec de carne tocată de porc și de vită.

De asemenea, au mărar și pătrunjel, dar și mult bulion. Cimbrul este nelipsit din oala cu sarmale, la fel ca și în celelalte zone ale țării.

Pentru că sunt mult mai mici decât sarmalele clasice, să țineți cont că o să vă iasă mult mai multe bucăți din aceeași compoziție de carne pe care ați folosi-o în mod normal.

Ingrediente pentru sarmale moldovenești:

Citește și: Gingii inflamate la bebelusi: cauze si solutii privind tratamentul- catena.ro

  • 500 g carne tocată amestec porc-vită (amestecul să fie jumătate porc, jumătate vită)
  • o ceapă tocată fin
  • 50 g orez crud
  • 200 g roșii în conservă sau în bulion
  • o legătură de mărar
  • o legătură de pătrunjel verde
  • o linguriță de sare
  • o jumătate de linguriță de piper negru măcinat
  • 1,5 kg de varză murată
  • două linguri de untură pentru uns sau 3 linguri de ulei
  • 200 g roșii în conservă sau în bulion
  • o cutie mică de pastă concentrată de roșii
  • rămurele de cimbru uscat
  • 200 g afumătură
  • o cană de borș

Cum se prepară sărmăluțele moldovenești

În primul rând, ocupați-vă de varză. Desfaceți foile cu grijă, spălați-le cu apă rece și puneți-le la scurs într-o strecurătoare. Când cumpărați carnea, aveți grijă să fie puțin mai grasă, pentru că altfel riscați ca sarmalele să iasă prea fade și nu vă doriți asta.

Pulpa de porc, pieptul de porc și de vită sunt perfecte pentru acest preparat.

Puteți lua carnea întreagă și să o tocați acasă. Ceapa se curăță și se toacă foarte mărunt. Mărarul și pătrunjelul de asemenea trebuie tocate cât mai fin. După aceea, le puneți peste carnea tocată.

Orezul se spală în câteva ape și se adaugă peste carne. Puneți sare și piper, după gust, și amestecați foarte bine cu mâna. Începeți să adăugați și roșiile din conservă, pe care înainte le pisați foarte bine cu o furculiță.

Lăsați amestecul de carne în vas și apucați-vă să pregătiți foile de varză. Încercați să le tăiați în bucăți egale, dar care să fie destul de mici.

Puneți pe fiecare bucată de varză câte o linguriță din amestecul de carne și împăturiți sarmaua cu grijă. Fiți atente să nu îndesați prea tare capetele, ca să nu se desfacă sarmalele și să arate urât.

Citește și: „Există viață și după moarte”. Ipostaza surprinzătoare în care a apărut Ștefan, la scurt timp după despărțirea de Catinca! Nimeni nu se aștepta să-l vadă așa pe fostul concurent de la „Casa iubirii”- kanald.ro

Citește și: Imaginile durerii de la înmormântarea familiei din Suceava, ucisă de un șofer de TIR- stirilekanald.ro

Nu uitați că sarmalele tradiționale moldovenești sunt foarte mici și împăturitul lor va dura destul de mult, așa că înarmați-vă cu răbdare!

Dacă aveți un vas ceramic, ar fi perfect pentru gătitul sarmalelor. Ungeți-l cu untură sau cu ulei. Resturile care v-au rămas de la varză trebuie tocate mărunt. Tocați și afumătura, iar într-un vas amestecați 200 de grame de roșii din conservă cu pasta concentrată de tomate și cu apă rece.

Pe fundul oalei în care veți găti sarmalele puneți jumătate din varza tocată, puțină afumătura și cimbru. Apoi așezați sarmalele în straturi. Printre ele mai puneți afumătura și cimbru.

După ce ați aranjat toate sarmalele, deasupra mai puneți afumătura și cealaltă jumătate de varză tocată. Adăugați și amestecul de roșii pregătit mai devreme, dar și borșul.

Aveți grijă să nu acoperiți sarmalele cu lichid. Băgați oala acoperită cu un capac în cuptorul preîncălzit și lăsați-o pentru aproximativ 4-5 ore.



Citește și:

Ce semnifică cifrele de pe cutiile de vopsea de păr!

Ce spune Laurențiu Reghecampf despre timpul petrecut în familie și ce anume a conștientizat antrenorul. „Am fost prezent pentru copiii mei, dar nu am fost fizic.”

IMAGINI INTERZISE cardiacilor! Viviana Sposub, cu SÂNII la vedere în cel mai SEXY top! Vedeta a băgat în boală toţi bărbaţii!

Sora lui Jador rupe tăcerea despre decizia luată de manelist, după ce a anunțat despărțirea de Oana Ciocan: „Așa e mai bine pentru el”. Camelia Dumitrache a vorbit fără rețineri despre asta

Care a fost, de fapt, motivul pentru care Alexandru Ciucu a divorțat de prima soție, înainte de a o cunoaște pe Alina Sorescu: „A fost un impuls de moment”

Anda Adam a dezvăluit suma cheltuită pe rochiile de mireasă!

„Există viață și după moarte”. Ipostaza surprinzătoare în care a apărut Ștefan, la scurt timp după despărțirea de Catinca! Nimeni nu se aștepta să-l vadă așa pe fostul concurent de la „Casa iubirii”

„Ei i-a plăcut viața, el a stat acasă ca prostu'” Bărbat din Iași, tată a 5 copii, s-a sinucis după ce soția a


Cookies