Se apropie sfintii 40 de Mucenici. In fiecare an, pe data de 9 martie traditia spune ca gospodinele fac in cinstea Sfintilor Mucenici, 40 de colaci numiti sfinti, mucenici sau bradosi.
In Moldova, acestia au forma cifrei 8 si sunt copti din aluat de cozonac, apoi unsi cu miere si nuca. In Dobrogea si Muntenia, mucenicii sunt mai mici si sunt fierti in apa cu zahar, cu scortisoara si nuca, simbolizand lacul in care au fost aruncati Sfintii Mucenici.
Iata o reteta veche de 100 de ani
Ia faina buna, dupa trebuinta, plamadeste si framanta aluatul pana ce se face ca de pane, lasandu-l ca sa se dospeasca; apoi se ia o bucata, se aduna pe o
masa, se impleteste in patru sau in doua, se fac colacei si se dau in cuptor ca sa se coaca. Apoi se pregateste sirop legat asa de gros, ca cel de turte de Craciun apoi, avand mai multe nuci curatite si pisate cu zahar pisat si putina scortisoara, scoate-i din cuptor, cand sunt copti, si unge-i cu sirop; pe urma se presara cu nuca si se servesc, scrie Agerpres.
In Moldova, acestia au forma cifrei 8 si sunt copti din aluat de cozonac, apoi unsi cu miere si nuca.
In Dobrogea si Muntenia, mucenicii sunt mai mici si sunt fierti in apa cu zahar, cu scortisoara si nuca, simbolizand lacul in care au fost aruncati Sfintii Mucenici.
Iata o reteta veche de 100 de ani Ia faina buna, dupa trebuinta, plamadeste si framanta aluatul pana ce se face ca de pane, lasandu-l ca sa se dospeasca; apoi se ia o bucata, se aduna pe o masa, se impleteste in patru sau in doua, se fac colacei si se dau in cuptor ca sa se coaca.
Apoi se pregateste sirop legat asa de gros, ca cel de turte de Craciun apoi, avand mai multe nuci curatite si pisate cu zahar pisat si putina scortisoara, scoate-i din cuptor, cand sunt copti, si unge-i cu sirop; pe urma se presara cu nuca si se servesc, scrie Agerpres.
Citește și: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii- catena.ro