Reteta zilei de joi. Sarmale cu urda, in frunze de sfecla

Reteta zilei de joi. Sarmale cu urda, in frunze de sfecla
Reteta zilei de joi. Sarmale cu urda, in frunze de sfecla

Am spus-o - si o voi repeta mereu - nu de la turci au invatat romanii a pregati sarmale (ori alte gustoase retete romanesti)!

 

Ce ne deosebeste, poate, de alte popoare este apetenţa pe care o au ceilalti de a-si promova cu orice chip preparatele tradiţionale, dintre cele mai simple, de a apasa pe nota locala, in toate meniurile si la toate evenimentele, in vreme ce noi nu stim cum sa mai spunem ca nu avem nimic al nostru in bucatarie, ca totul e imprumutat, adus de prin vecini – de parca pana sa vina peste noi romanii, cumanii, turcii si alte neamuri, stramosii nostri au murit de foame.
Cheia dilemelor noastre, am spus-o adeseori, sta in deslusirea (logica) a trecutului. Am spus-o si alta data, o repet, e o imensa greseala sa tot spunem ca am luat sarmalele de la turci, cata vreme ei insisi marturisesc ca le-au imprumutat de la bizantini – cu care, apropo, noi am fost in contact un mileniu, iar cu turcii doar jumatate din acest timp. Simpla etimologie a cuvantului “sarma” nu este suficienta pentru a trece preparatul in contul turcilor.
La o cercetare atenta, vom intalni pe teritoriul Romaniei peste 20 de alte denumiri pentru sarmale, cu etimologii dinainte de intrarea turcilor in spaţiul balcanic. Dar asta este alta poveste.
Iata, dar, si aceasta reteta de sarmalute manastiresti cu urda.
Ai trebuinta de: 2 cani de urda, 1 cana de orez, o ceapa, 25-30 de frunze de sfecla, doua cani de bors, 100 ml bulion, apa.
Facultativ: o cescuta de smantana.
Afla mai departe detaliile acestei delicioase RETETE ROMANESTI.

Ce ne deosebeste, poate, de alte popoare este apetenţa pe care o au ceilalti de a-si promova cu orice chip preparatele tradiţionale, dintre cele mai simple, de a apasa pe nota locala, in toate meniurile si la toate evenimentele, in vreme ce noi nu stim cum sa mai spunem ca nu avem nimic al nostru in bucatarie, ca totul e imprumutat, adus de prin vecini – de parca pana sa vina peste noi romanii, cumanii, turcii si alte neamuri, stramosii

nostri au murit de foame.

Cheia dilemelor noastre, am spus-o adeseori, sta in deslusirea (logica) a trecutului. Am spus-o si alta data, o repet, e o imensa greseala sa tot spunem ca am luat sarmalele de la turci, cata vreme ei insisi marturisesc ca le-au imprumutat de la bizantini – cu care, apropo, noi am fost in contact un mileniu, iar cu turcii doar jumatate din acest timp.
Simpla etimologie a cuvantului “sarma” nu este suficienta pentru a trece preparatul in contul turcilor. La o cercetare atenta, vom intalni pe teritoriul Romaniei peste 20 de alte denumiri pentru sarmale, cu etimologii dinainte de intrarea turcilor in spaţiul balcanic. Dar asta este alta poveste. Iata, dar, si aceasta reteta de sarmalute manastiresti cu urda.Ai trebuinta de: 2 cani de urda, 1 cana de orez, o ceapa, 25-30 de frunze de sfecla, doua cani de bors, 100 ml bulion, apa.
Facultativ: o cescuta de smantana.

Afla mai departe detaliile acestei delicioase RETETE ROMANESTI.

Citește și: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii- catena.ro

 



Citește și:

Sindromul de șa turcească liberă (empty sella)

Marele premiu “Roata Norocului”, o mașină, a fost caștigat! Luis Gabriel și Haziran au adus bucurie fără margini pentru o familie nevoiașă

Bendeac a șocat toată țara după moartea lui Cotabiță! De ce nu a vrut să se împace cu el

Băieții Adrianei Bahmuțeanu ar fi fost luați de Protecția Copilului, la o săptămână de la moartea lui Silviu Prigoană. Eduard și Maximus, scoși din casa tatălui lor în urmă cu câteva ore?

Jador, în lacrimi! Dezvăluirile dureroase despre părinții artistului care s-au îmbolnăvit de cancer: "A avut 32 de tumori. A fost foarte greu"

Mesajul postat de Adriana Bahmuțeanu, cu doar o zi înainte de moartea lui Silviu Prigoană: „Dacă ceva îți face rău...”

Răsturnare uluitoare de situație în Casa iubirii! Moldo și Kiprianos, în pragul eliminării! Cine a părăsit emisiunea? Andreea Mantea a făcut anunțul tulburător

Rezultate oficiale alegeri prezidențiale 2024. Călin Georgescu, pe primul loc cu peste 2 milioane de voturi, după numărarea a 99,9% din procesele verbale. Elena Lasconi îl depășește pe Marcel Ciolacu în lupta pentru locul 2 - HARTA votului


Cookies