Am spus-o - si o voi repeta mereu - nu de la turci au invatat romanii a pregati sarmale (ori alte gustoase retete romanesti)!
Ce ne deosebeste, poate, de alte popoare este apetenţa pe care o au ceilalti de a-si promova cu orice chip preparatele tradiţionale, dintre cele mai simple, de a apasa pe nota locala, in toate meniurile si la toate evenimentele, in vreme ce noi nu stim cum sa mai spunem ca nu avem nimic al nostru in bucatarie, ca totul e imprumutat, adus de prin vecini – de parca pana sa vina peste noi romanii, cumanii, turcii si alte neamuri, stramosii
Cheia dilemelor noastre, am spus-o adeseori, sta in deslusirea (logica) a trecutului. Am spus-o si alta data, o repet, e o imensa greseala sa tot spunem ca am luat sarmalele de la turci, cata vreme ei insisi marturisesc ca le-au imprumutat de la bizantini – cu care, apropo, noi am fost in contact un mileniu, iar cu turcii doar jumatate din acest timp. Simpla etimologie a cuvantului “sarma” nu este suficienta pentru a trece preparatul in contul turcilor. La o cercetare atenta, vom intalni pe teritoriul Romaniei peste 20 de alte denumiri pentru sarmale, cu etimologii dinainte de intrarea turcilor in spaţiul balcanic. Dar asta este alta poveste. Iata, dar, si aceasta reteta de sarmalute manastiresti cu urda.Ai trebuinta de: 2 cani de urda, 1 cana de orez, o ceapa, 25-30 de frunze de sfecla, doua cani de bors, 100 ml bulion, apa. Facultativ: o cescuta de smantana.
Afla mai departe detaliile acestei delicioase RETETE ROMANESTI.
Citește și: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12- catena.ro