Pe sub deal, pe sub padure... mergem nu dupa mure, ci, de data asta, dupa nuci verzi.
E anotimpul lor, si, cel putin in Subcarpati, mirosul de iod improspateaza aerul si-l face tare si bun pentru plamani. E si vremea Sanzienelor, cand se culeg plantele medicinale si, in unele zone, din ele se prepara si dulceturi, si lichioruri de leac.
In Oltenia-de-sub-Munte, in Valcea, la Manastirea Dintr-un Lemn, am facut deunazi popas ca sa ma inchin la icoane si sa mai adun niscaiva retete pe care sa vi le daruiesc.
Parea sa nu am prea mult noroc, caci maica stareta nu era dispusa pentru interviuri, cata vreme nu avea dezlegare de la ierarhul locului. Dar, ca oaspete ce ma aflam, am fost omenita cu ceva bucate si, pentru buna digestie, mi s-a dat si-un paharut cu lichior digestiv.
“Sa-l beti cu inghitituri mici”, avea sa imi spuna stareta Manastirii Dintr-un Lemn, ca asta nu-i lichior de baut, ci leac pentru stomac, dar si pentru plamani”.
La manastirea valceana, ca peste tot prin satele din jur, nucul e imparat. Iar la vremea asta din an nu-i gospodina care sa nu faca dulceata de nuci verzi. Insa lichiorul, asa cum se face la manastire, nu stie toata lumea sa-l pregateasca. Are dichisul lui. Greu mi-a fost sa o conving pe maicuta ca secretul retetei e in siguranta la mine – n-o sa-l stim decat eu si... dumneavoastra, cei care ne ascultati la Radio Romania International sau ne cititi pe site.
Si daca tot mi s-a dat reteta, sa nu mai lungesc vorba si sa-i dam drumul.
Pentru 500 g nuci verzi e nevoie de 500 g zahar, tuica si palinca.
Citeste articolul integral pe ANTENA SATELOR.
E anotimpul lor, si, cel putin in Subcarpati, mirosul de iod improspateaza aerul si-l face tare si bun pentru plamani.
E si vremea Sanzienelor, cand se culeg plantele medicinale si, in unele zone, din ele se prepara si dulceturi, si lichioruri de leac.
In Oltenia-de-sub-Munte, in Valcea, la Manastirea Dintr-un Lemn, am facut deunazi popas ca sa ma inchin la icoane si sa mai adun niscaiva retete pe care sa vi le daruiesc. Parea sa nu am prea mult noroc, caci maica stareta nu era dispusa pentru interviuri, cata vreme nu avea dezlegare de la ierarhul locului.
Dar, ca oaspete ce ma aflam, am fost omenita cu ceva bucate si, pentru buna digestie, mi s-a dat si-un paharut cu lichior digestiv.
“Sa-l beti cu inghitituri mici”, avea sa imi spuna stareta Manastirii Dintr-un Lemn, ca asta nu-i lichior de baut, ci leac pentru stomac, dar si pentru plamani”. La manastirea valceana, ca peste tot prin satele din jur, nucul e imparat. Iar la vremea asta din an nu-i gospodina care sa nu faca dulceata de nuci verzi.
Insa lichiorul, asa cum se face la manastire, nu stie toata lumea sa-l pregateasca. Are dichisul lui. Greu mi-a fost sa o conving pe maicuta ca secretul retetei e in siguranta la mine – n-o sa-l stim decat eu si... dumneavoastra, cei care ne ascultati la Radio Romania International sau ne cititi pe site. Si daca tot mi s-a dat reteta, sa nu mai lungesc vorba si sa-i dam drumul.
Pentru 500 g nuci verzi e nevoie de 500 g zahar, tuica si palinca.
Citeste articolul integral pe ANTENA SATELOR. Citește și: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii- catena.ro
Citește și: Ce decizie au luat Culiță Sterp și Daniela Iliescu după ce s-au cununat! Artistul a făcut marele anunț: „În curând...”- kanald.ro
Citește și: De ce s-a spânzurat Iasmina la 14 ani. Vărul fetei a dezvăluit: "A fost pedepsită". Condusă pe ultimul drum cu melodii de jale- stirilekanald.ro