Copturile ritualice sunt mult si cu rostul lor in Postul Pastilor. Se fac de la colacei de post la hulubi de pita si pana la colacii mari, mai ales in zilele de pomenire a mortilor.
Un astfel de colac, numit „uitata”, este mai mare si redeseneaza, fidel, chipul omenesc. Se da de pomana pentru mortii care nu au fost amintiti de mult in rugaciuni. Perioada aceasta culmineaza de Pasti, cu colacul de cinste. Şi pentru ca niciodata retetele nu-s destule, in asteptarea Pastilor va propun o reteta de cozonac cu prune, culeasa de pe Valea Muresului.
Ai trebuinta de: Un kg faina de patisserie, 250 g zahar tos, 300 g unt, 4 galbenusuri, doua plicuri cu zahar vanilinat, coaja rasa de la o lamaie, un pliculet cu praf de
Pentru umplutura: 100 g alune, 50 g migdale, 100 g prune uscate fara samburi, 100 g zahar tos, o lingurita de scortisoara macinata.
Afla reteta pe ANTENA SATELOR.
Citește și: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi- catena.ro