Cineva numea sturionii "linistite ierbivore marine". Era un vers, ori poate nu-mi aduc eu bine aminte si era doar vorba cuminte, de om inteleptit de soarta, de pescar ce-si duce viata in perimetrul acela care nu apattine nici Marii, nici Deltei, nici Pamantului. Teritoriul de grinduri scufundate in care salasluiesc (inca salasluiesc) fabuloasele fosile vii ce poarta numele de: morun, nisetru, cega ori pastruga.
De la sturioni, spun cei ce stiu, se mananca totul. Carnea se frige ori se pune pe gratar si o servesti apoi cu lamaie, cu sosuri diferite ori in "vecinatati" stranii, precum sparanghelul, grepfrutul, trufele...
Din cartilagii, din maruntaie si din cap se fac ciorbe ori se folosesc cartilagiile, dimpreuna cu carnea, pentru aspicuri. Se fac si acum, la gurile Dunarii, doua feluri de mancare specifice, din sturioni: storceagul (preparat din carne fiarta, alaturi de cartofi, ceapa si morcovi, o ciorba mai groasa, dreasa cu ou si smaantana si parfumata cu marar) si proboiul (un fel de "ciorba saracului", caci era preparata din maruntaie si cap de nisetru ori morun, cu rosii, ceapa, morcov, cartofi si musai cu mult leustean si acrita cu otet).Dar nu acestea sunt retetele pe care vreau sa vi le dau, ci una mai... dichisita, zice-se, la fel de veche si de aristocratica precum stirpea sturionilor de la Sfantul Gheorghe, gatindu-se ea si pentru mesele regale de la Bucuresti.Dar sa nu lungim vorba, si sa aflam cum se prepara un „sturion regal” (pestele se va alege azi dintre aceia ce nu sunt prohibiti la pescuit ori dintre cei de crescatorie).
Pestele se taie mai intai in felii rotunde si nu prea groase, pe care le asezonam cu sare, piper si zeama de lamaie.
Citeste articolul integral pe ANTENA SATELOR.
Citește și: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii- catena.ro