Reteta zilei de marti. Sturion cu spuma de unt (reteta regala)

Reteta zilei de marti. Sturion cu spuma de unt (reteta regala)
Reteta zilei de marti. Sturion cu spuma de unt (reteta regala)

Cineva numea sturionii "linistite ierbivore marine". Era un vers, ori poate nu-mi aduc eu bine aminte si era doar vorba cuminte, de om inteleptit de soarta, de pescar ce-si duce viata in perimetrul acela care nu apattine nici Marii, nici Deltei, nici Pamantului. Teritoriul de grinduri scufundate in care salasluiesc (inca salasluiesc) fabuloasele fosile vii ce poarta numele de: morun, nisetru, cega ori pastruga.

 

De la sturioni, spun cei ce stiu, se mananca totul. Carnea se frige ori se pune pe gratar si o servesti apoi cu lamaie, cu sosuri diferite ori in "vecinatati" stranii, precum sparanghelul, grepfrutul, trufele... Din cartilagii, din maruntaie si din cap se fac ciorbe ori se folosesc cartilagiile, dimpreuna cu carnea, pentru aspicuri. Se fac si acum, la gurile Dunarii, doua feluri de mancare specifice, din sturioni: storceagul (preparat din carne fiarta, alaturi de cartofi, ceapa si morcovi, o ciorba mai groasa, dreasa cu ou si smaantana si parfumata cu marar) si proboiul (un fel de "ciorba
saracului", caci era preparata din maruntaie si cap de nisetru ori morun, cu rosii, ceapa, morcov, cartofi si musai cu mult leustean si acrita cu otet).Dar nu acestea sunt retetele pe care vreau sa vi le dau, ci una mai... dichisita, zice-se, la fel de veche si de aristocratica precum stirpea sturionilor de la Sfantul Gheorghe, gatindu-se ea si pentru mesele regale de la Bucuresti.
Dar sa nu lungim vorba, si sa aflam cum se prepara un „sturion regal” (pestele se va alege azi dintre aceia ce nu sunt prohibiti la pescuit ori dintre cei
de crescatorie).
Pestele se taie mai intai in felii rotunde si nu prea groase, pe care le asezonam cu sare, piper si zeama de lamaie.
Citeste articolul integral pe ANTENA SATELOR.

De la sturioni, spun cei ce stiu, se mananca totul. Carnea se frige ori se pune pe gratar si o servesti apoi cu lamaie, cu sosuri diferite ori in "vecinatati" stranii, precum sparanghelul, grepfrutul, trufele...

Din cartilagii, din maruntaie si din cap se fac ciorbe ori se folosesc cartilagiile, dimpreuna cu carnea, pentru aspicuri. Se fac si acum, la gurile Dunarii, doua feluri de mancare specifice, din sturioni: storceagul (preparat din carne fiarta, alaturi de cartofi, ceapa si morcovi, o ciorba mai groasa, dreasa cu ou si smaantana si parfumata cu marar) si proboiul (un fel de "ciorba saracului", caci era preparata din maruntaie si cap de nisetru ori morun, cu rosii, ceapa, morcov, cartofi si musai cu mult leustean si acrita cu otet).Dar
nu acestea sunt retetele pe care vreau sa vi le dau, ci una mai... dichisita, zice-se, la fel de veche si de aristocratica precum stirpea sturionilor de la Sfantul Gheorghe, gatindu-se ea si pentru mesele regale de la Bucuresti. 

Dar sa nu lungim vorba, si sa aflam cum se prepara un „sturion regal” (pestele se va alege azi dintre aceia ce nu sunt prohibiti la pescuit ori dintre cei de crescatorie).


Pestele se taie mai intai in felii rotunde si nu prea groase, pe care le asezonam cu sare, piper si zeama de lamaie.

Citeste articolul integral pe ANTENA SATELOR.

Citește și: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii- catena.ro

 



Citește și:

Pete roșii pe picioare – cauze și management

Bogdan de la Ploiești și Cristina Pucean nu mai formează un cuplu! Mesajul pe care artistul l-a lăsat pe rețelele de socializare. „Acesta este ultimul meu răspuns în legătură cu fosta mea relație.”

Imaginile au devenit virale! Maria Băsescu, în tinerețe! Aparițiile i-au lăsat pe toți fără cuvinte FOTO

Nelson Mondialu', afirmație șocantă după nunta fiului său: „Liana nu e nevasta mea”

Povestea emoționantă a cățelului-erou Fiki care și-a salvat stăpânul din calea puhoaielor de la Galați

Larisa Uță, despre cum a aflat că este înșelată de fostul partener de viață, Alin Oprea. „Acela a fost momentul în care eu am căzut din picioare. Doamna avea poză la mine în casă.”

Moldo și Rebecca, apropieri la piscina din „Casa iubirii”! Cum a reacționat Antoni la imaginile cu cei doi concurenți

Ana Maria Vasiliu, înmormântată în rochia de mireasă! Detalii cutremurătoare


Cookies