Se numara printre cele mai indragite retete romanesti ale toamnei si chiar daca timpul prea grabit nu ne permite sa mai facem conserve, parca la asta nu am renunta. Nu degeaba e in topul retetelor romanesti!
Nu stiu domniile voastre ce va amintiti din toamnele copilariei, dar mie imi lasa si-acum gura apa dupa zacustile cu ghebe de-antart. Şi, mai ales, dupa ziua de dinainte de pregatirea lor, cand haladuiam, cu toti ai casei, prin padurea din spatele casei bunicilor, in cautarea nazdravanelor ciuperci, ce cresc in ciopoare, pe langa cioatele arborilor taiati (ca sa se rareasca nitelus padurea).
Intrebam mereu de ce cresc minunile astea (pe care le vedeam ca pe cardurile de copii de gradinita, cand ieseau in zilele senine in parcul destinat numai lor) numai dupa cate o ploaie zdravana, de ce nu le aflu, de exemplu, si-n toiul verii (ca pe painisoare, vinecioare, iutari si alti bureti ce mi-au incantat vacantele copilariei) si-aflam ca venirea lor pe lume e conditionata de umbra padurii, de culcusul cald de frunze si de...
Ei, dar sa lasam amintirea asta cu miros de reavan si de muschi de padure si sa ne intoarcem in bucatarie sa pregatim zacusca de ghebe (daca aveti cum sa o punesi la fiert in tuciul pe pirostrii, si mai bine va fi!).
Ai trebuinta de: 2 vinete mijlocii, 3 ardei graşi mari, o ceapa mare, 225 ml suc de roşii, 60 ml ulei, 300 g ghebe, 2 foi de dafin, sare şi piper.
Se curata ghebele si se pun intr-un vas pe foc, sa se inmoaie (fara apa, caci apa vor lasa ele).Se coc vinetele şi ardeii.
Citeste pe ANTENA SATELOR detaliile acestei delicioase retete romanesti.
Citește și: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii- catena.ro