Reteta zilei de miercuri. Cotlete sau fileuri de lufar în sos de vin alb

Reteta zilei de miercuri. Cotlete sau fileuri de lufar în sos de vin alb

Pasiunea mea pentru lufar (Pomatomus Saltatrics) a inceput cu o saramura, intr-o taverna la malul Marii Negre.

 

Dupa ce mancasem (si invatasem cum se prepara) saramura de crap, gatita in tot felul- de la cele cu pestele copt in solzi, pe stratul fierbinte de sare, pana la saramura "de regim", cu pestele fript pe gratar si zeama abia sarata, pregatita separat- credeam ca felul asta de mancare nu mai are secrete pentru mine. Ei bine, ma inselam! Neam indepartat al crapului, lufarul, cel mai agresiv rapitor din Marea Neagra- ca si cenacopul, fratele sau mai mic- mi-a aratat ca exista ceva inca mai bun pe lume.
Dar nu despre saramura o sa vorbim azi, ci despre un alt preparat care are ca ingredient de baza lufarul (sau cenacopul, dupa preferinta, in functie de cum il gasesti la cherhana, adus din navoadele pescarilor). Cotlete sau fileuri de lufar in sos de vin alb. O minunatie!
Pentru asta, se aleg pestii mai mari de o jumatate de kilogram, din care se pot taia cotlete frumoase, groase de doi centimetri, sau fileuri.
Sa zicem ca aveti 600 g de peste. Mai aveti nevoie de 6 cepe de marime potrivita, 6 rosii descojite, 100 ml vin alb (sec), doua linguri cu faina alba, trei linguri cu ulei de masline, o bucatica dintr-un pistil de sofran (condiment scump si rafinat), cateva fire de cimbru proaspat, o foaie de dafin, sare si piper.
Citeşte reţeta pe ANTENA SATELOR.

Dupa ce mancasem (si invatasem cum se prepara) saramura de crap, gatita in tot felul- de la cele cu pestele copt in solzi, pe stratul fierbinte de sare, pana la saramura "de regim", cu pestele fript pe gratar si zeama abia sarata, pregatita separat- credeam ca felul asta de mancare nu mai are secrete pentru mine. Ei bine, ma inselam! Neam indepartat al crapului, lufarul, cel mai agresiv rapitor din Marea Neagra- ca si cenacopul, fratele sau mai mic- mi-a aratat ca exista ceva inca mai bun pe lume.

Dar nu despre saramura o sa vorbim azi, ci despre un alt preparat care are ca ingredient de baza lufarul (sau cenacopul, dupa preferinta, in functie de cum il gasesti la cherhana, adus din navoadele pescarilor).

Cotlete sau fileuri de lufar in sos de vin alb. O minunatie!

Pentru asta, se aleg pestii mai mari de o jumatate de kilogram, din care se pot taia cotlete frumoase, groase de doi centimetri, sau fileuri. Sa zicem ca aveti 600 g de peste. Mai aveti nevoie de 6 cepe de marime potrivita, 6 rosii descojite, 100 ml vin alb (sec), doua linguri cu faina alba, trei linguri cu ulei de masline, o bucatica dintr-un pistil de sofran (condiment scump si rafinat), cateva fire de cimbru proaspat, o foaie de dafin, sare si piper. 

Citeşte reţeta pe ANTENA SATELOR.

Citește și: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi- catena.ro

 



Citește și:

Rețete dietetice cu ciuperci

Cum prepară Cristina Șișcanu omleta fără ulei? „Hai să facem un mic dejun. Arată super.”

Imaginile au devenit virale! Maria Băsescu, în tinerețe! Aparițiile i-au lăsat pe toți fără cuvinte FOTO

Nelson Mondialu', afirmație șocantă după nunta fiului său: „Liana nu e nevasta mea”

Medana, actuala soție a lui Alin Oprea, mesaj subtil dupa acuzațiile Larisei Uță: "Copiii lui! “Biologici” sau nu, nici nu contează..."

Larisa Uță, despre momentele grele prin care a trecut: „Am avut atacuri de panică, atacuri de anxietate. Am intrat cu mașina în stâlp și m-am dus la muncă în 5 minute și am râs.”

Rebecca izbucnește în lacrimi, din cauza lui Antoni! „Mă amenință. Mă jignește”. Reacția neașteptată a concurentului de la „Casa iubirii”: „Nu e prima oară când o face”

Ultimul mesaj lăsat de secretara-șefă de la Universitatea de Medicină din București, găsită fără viață în lacul Pantelimon