Reteta zilei de miercuri. Paine bucovineana cu cartofi

Reteta zilei de miercuri. Paine bucovineana cu cartofi
Reteta zilei de miercuri. Paine bucovineana cu cartofi

O vara asa, ca aceasta de-acum. Si-un "dor de duca" prin tara, cautand oameni, intamplari si retete noi, care sa-mi descopere lumi fabuloase.

 

O duminica implinita in rugaciune la Manastirea Sucevita si de acolo drum deschis prin ploaia varatica, printre satele bucovinene, spre Vicovu de Sus, unde aveam sa adastam doua zile. Sa ne "hodinim" (cum e vorba locului), dupa lungul "circuit culinar" pe care il dedicasem Bucovinei.
Acolo, in casa la tusa Maria- strassnica gazdoaie, la aproape sapte decenii (cat avea pe atunci), rumena in obraji cum ii focul si apriga precum acesta cand era vorba de gospodaria ei, dar moale si blanda cum e caldura lui in serile de iarna-,
ei, bine, acolo am invatat a face paine din cartofi, dulce si plina la gust si atat de potrivita cu felurile de mancare ce ne erau puse dinainte la masa: bors gatit ca-n Bucovina, cu hribi si... mujdei de usturoi, sarmale cu urda si smantana, o tocana ca-n obcini (din carne de vaca si de porc, ardei, usturoi si smantana si altele, dupa gustul oamenilor de acolo).
Painea o pregatise, sub indrumarea tusii, fiica-sa, Marisica (ii scriu numele astfel, ca sa respect pronuntia din zona), dintr-un kilogram de cartofi (de Suceava), doua linguri cu zahar, doua kilograme de faina
de grau, 100 g drojdie de bere, un litru si jumatate de apa calda si o lingura cu sare grunjoasa.
Citeste reteta pe ANTENA SATELOR.

O duminica implinita in rugaciune la Manastirea Sucevita si de acolo drum deschis prin ploaia varatica, printre satele bucovinene, spre Vicovu de Sus, unde aveam sa adastam doua zile. Sa ne "hodinim" (cum e vorba locului), dupa lungul "circuit culinar" pe care il dedicasem Bucovinei.



Acolo, in casa la tusa Maria- strassnica gazdoaie, la aproape sapte decenii (cat avea pe atunci), rumena in obraji cum ii focul si apriga precum acesta cand era vorba de gospodaria ei, dar moale si blanda cum e caldura lui in serile de iarna-, ei, bine, acolo am invatat a face paine din cartofi, dulce si plina la gust si atat de potrivita cu felurile de mancare ce ne erau puse dinainte la masa: bors gatit ca-n Bucovina, cu hribi si...
mujdei de usturoi, sarmale cu urda si smantana, o tocana ca-n obcini (din carne de vaca si de porc, ardei, usturoi si smantana si altele, dupa gustul oamenilor de acolo).Painea o pregatise, sub indrumarea tusii, fiica-sa, Marisica (ii scriu numele astfel, ca sa respect pronuntia din zona), dintr-un kilogram de cartofi (de Suceava), doua linguri cu zahar, doua kilograme de faina de grau, 100 g drojdie de bere, un litru si jumatate de apa calda si o lingura cu sare grunjoasa. 


Citeste reteta pe ANTENA SATELOR.

Citește și: Hemoglobina: Ce este si ce se ascunde o valoare scazuta a acesteia?- catena.ro

 



Citește și:

Puseurile de creștere la bebeluși – ce ar trebui să știe părinții?

Ce spune Laurențiu Reghecampf despre timpul petrecut în familie și ce anume a conștientizat antrenorul. „Am fost prezent pentru copiii mei, dar nu am fost fizic.”

IMAGINI INTERZISE cardiacilor! Viviana Sposub, cu SÂNII la vedere în cel mai SEXY top! Vedeta a băgat în boală toţi bărbaţii!

Sora lui Jador rupe tăcerea despre decizia luată de manelist, după ce a anunțat despărțirea de Oana Ciocan: „Așa e mai bine pentru el”. Camelia Dumitrache a vorbit fără rețineri despre asta

Care a fost, de fapt, motivul pentru care Alexandru Ciucu a divorțat de prima soție, înainte de a o cunoaște pe Alina Sorescu: „A fost un impuls de moment”

Anda Adam a dezvăluit suma cheltuită pe rochiile de mireasă!

„Există viață și după moarte”. Ipostaza surprinzătoare în care a apărut Ștefan, la scurt timp după despărțirea de Catinca! Nimeni nu se aștepta să-l vadă așa pe fostul concurent de la „Casa iubirii”

„Ei i-a plăcut viața, el a stat acasă ca prostu'” Bărbat din Iași, tată a 5 copii, s-a sinucis după ce soția a


Cookies