In miezul iernii, minunatele noastre retete romanesti vin „la pachet” cu o poveste...
Odinioara, cam pe vremea cand "plamanii Dunarii" (lacurile si baltile ce "insoteau" fluviul in drumul lui catre Marea cea Mare) nu fusesera inca secate, de la Mehedinti pana catre Braila si Galati, pescarii prindeau in navoadele lor crapi si crapceni, somni si somotei, ca si alti pesti mai maruntei. Bune bucate!- mai ales azi, dupa postul cel scurt (dar strans) din Ajunul Bobotezei...
Şi se adunau pestii astia, la gustos „taifas”, in ciorbe si saramuri, pe gratare si-n protapuri, ori in plachii cu belsug de legume!
Ca
tot am pomenit despre plachia de crap- despre care deunazi Gabriela Berechet, doctor in stiintele alimentatiei, imi spunea ca, in ciuda numelui sau cu inflexiuni grecesti, este un preparat romanesc autentic- sa va dau si o reteta de demult.
Pe langa crap- dar sa fie de Dunare-, mai ai nevoie de 7-8 rosii, suc de rosii (pregatit in casa, de preferat), 4-5 ardei grasi, 4 cepe, cativa catei de usturoi, un pahar de vin alb- nu strica nici nitica lamaie- si patrunjel verde si fraged, din belsug, apoi sare,
piper. Curatat si taiat bucati, crapul se freaca cu sare. Ceapa se taie felii si se inabusa in putina apa, cu un strop de ulei.
Se adauga ardeii (feliute), usturoiul tocat marunt, rosiile descojite si zdrobite cu furculita, vinul si condimentele. Intr-o tava se pun mai intai legumele, se asaza pestele deasupra si se toarna sucul de rosii.
Citeste continuarea AICI.
Odinioara, cam pe vremea cand "plamanii Dunarii" (lacurile si baltile ce "insoteau" fluviul in drumul lui catre Marea cea Mare) nu fusesera inca secate, de la Mehedinti pana catre Braila si Galati, pescarii prindeau in navoadele lor crapi si crapceni, somni si somotei, ca si alti pesti mai maruntei. Bune bucate!- mai ales azi, dupa postul cel scurt (dar strans) din Ajunul Bobotezei...
Şi se adunau pestii astia, la gustos „taifas”, in ciorbe si saramuri, pe gratare si-n protapuri, ori in plachii cu belsug de legume!
Ca tot am pomenit despre plachia de crap
- despre care deunazi Gabriela Berechet, doctor in stiintele alimentatiei, imi spunea ca, in ciuda numelui sau cu inflexiuni grecesti, este un preparat romanesc autentic- sa va dau si o reteta de demult.
Pe langa crap- dar sa fie de Dunare-, mai ai nevoie de 7-8 rosii, suc de rosii (pregatit in casa, de preferat), 4-5 ardei grasi, 4 cepe, cativa catei de usturoi, un pahar de vin alb- nu strica nici nitica lamaie- si patrunjel verde si fraged, din belsug, apoi sare, piper.
Curatat si taiat bucati, crapul se freaca cu sare. Ceapa se taie felii si se inabusa in putina apa, cu un strop de ulei.
Se adauga ardeii (feliute), usturoiul tocat marunt, rosiile descojite si zdrobite cu furculita, vinul si condimentele. Intr-o tava se pun mai intai legumele, se asaza pestele deasupra si se toarna sucul de rosii.
Citeste continuarea AICI. Citește și: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii- catena.ro