Reteta zilei de vineri. Dulceata de coacaze (reteta din batrani)

Reteta zilei de vineri. Dulceata de coacaze (reteta din batrani)
Reteta zilei de vineri. Dulceata de coacaze (reteta din batrani)

Daca-i vara, e timpul dulceturilor fierte pe-ndelete si-al amintirilor din copilarie, cand, in ograda casei batranesti, sub agudul mai batran decat lumea, pregateam fructele „sa le dau la mana” bunicii sau gustam din prima „spuma”, fierbinte, a minunilor ce-aveau sa-si afle mai tarziu locul in gavanoase.

 

Bunica facea dulceata din tot ce-i aduceam din larga gradina (si de dincolo de ea, din buza gradinii). Veneau, pe rand, ciresele si visinele, zmeura si capsunile, afinele si murele, coacazele („gard viu” in partea dinspre casa a gradinii; din boabele lor pregatea bunica si-un vin de leac), socul si trandafirii, zarzarele si caisele, de nuci verzi si de macese, apoi...
prunele mari, zise „baldane” si prunele albe mai maruntele.
Ce mai!- era raiul dulceturilor, acolo, in casa de pe Valea Tazlaului! Mie mi-a ramas sa fac... dulceata de amintiri! Ori.. dupa retete „din amintire”. Cum e si aceasta a dulcetii de coacaze.
La un kilogram de coacaze (rosii sau negre) ai trebuinta de tot atata zahar tos, de jumtate de litru de apa (de fantana sau de izvor) si de o jumatate de lamaie.
Desprinse cu grija de pe ciorchine, coacazele se spala in apa rece apoi se trece la munca migaloasa.
Citeste reteta mai departe pe ANTENA SATELOR.

Bunica facea dulceata din tot ce-i aduceam din larga gradina (si de dincolo de ea, din buza gradinii). Veneau, pe rand, ciresele si visinele, zmeura si capsunile, afinele si murele, coacazele („gard viu” in partea dinspre casa a gradinii; din boabele lor pregatea bunica si-un vin de leac), socul si trandafirii, zarzarele si caisele, de nuci verzi si de macese, apoi... 



prunele mari, zise „baldane” si prunele albe mai maruntele. Ce mai!- era raiul dulceturilor, acolo, in casa de pe Valea Tazlaului! Mie mi-a ramas sa fac... dulceata de amintiri! Ori.. dupa retete „din amintire”. Cum e si aceasta a dulcetii de coacaze.

La un kilogram de coacaze (rosii sau negre) ai trebuinta de tot atata zahar tos, de jumtate de litru de apa (de fantana sau de izvor) si de o jumatate de lamaie. 


Desprinse cu grija de pe ciorchine, coacazele se spala in apa rece apoi se trece la munca migaloasa.

Citeste reteta mai departe pe ANTENA SATELOR.

Citește și: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii- catena.ro

 



Citește și:

Pete roșii pe picioare – cauze și management

Ce demersuri a început să facă Adriana Bahmuțeanu pentru copiii ei minori. „Eu nu știu ce e la mijloc, este o combinație pe care nu am înțeles-o.”

Ce făcea Mihaela, partenera lui Silviu Prigoană, în timp ce el se stingea din viață

Băieții Adrianei Bahmuțeanu ar fi fost luați de Protecția Copilului, la o săptămână de la moartea lui Silviu Prigoană. Eduard și Maximus, scoși din casa tatălui lor în urmă cu câteva ore?

EXCLUSIV! Cum va arăta ediția aniversară UNTOLD 2025? Edy Chereji: „Va fi fără îndoială cea mai impresionantă de până acum”. Cât costă biletele?

Mesajul postat de Adriana Bahmuțeanu, cu doar o zi înainte de moartea lui Silviu Prigoană: „Dacă ceva îți face rău...”

Cine este și câți ani are Gizem Sevim, care joacă rolul Leyla, în serialul Inimă rebelă! Iată la ce schimbare uluitoare de look a recurs carismatica actriță după încheierea filmărilor

"Nu vorbește, nu știu dacă aude sau vede" Viața lui Răducu s-a schimbat radical, după ce a fost implicat într-un accident. Tânărul de 18 ani a fost lovit în plin de o mașină


Cookies