Reteta zilei de vineri. Dulceata de coacaze (reteta din batrani)

Reteta zilei de vineri. Dulceata de coacaze (reteta din batrani)

Daca-i vara, e timpul dulceturilor fierte pe-ndelete si-al amintirilor din copilarie, cand, in ograda casei batranesti, sub agudul mai batran decat lumea, pregateam fructele „sa le dau la mana” bunicii sau gustam din prima „spuma”, fierbinte, a minunilor ce-aveau sa-si afle mai tarziu locul in gavanoase.

 

Bunica facea dulceata din tot ce-i aduceam din larga gradina (si de dincolo de ea, din buza gradinii). Veneau, pe rand, ciresele si visinele, zmeura si capsunile, afinele si murele, coacazele („gard viu” in partea dinspre casa a gradinii; din boabele lor pregatea bunica si-un vin de leac), socul si trandafirii, zarzarele si caisele, de nuci verzi si de macese, apoi...
prunele mari, zise „baldane” si prunele albe mai maruntele. Ce mai!- era raiul dulceturilor, acolo, in casa de pe Valea Tazlaului! Mie mi-a ramas sa fac... dulceata de amintiri! Ori.. dupa retete „din amintire”. Cum e si aceasta a dulcetii de coacaze.
La un kilogram de coacaze (rosii sau negre) ai trebuinta de tot atata zahar tos, de jumtate de litru de apa (de fantana sau de izvor) si de o jumatate de lamaie.
Desprinse cu grija de pe ciorchine, coacazele se spala in apa rece apoi se trece la munca migaloasa.
Citeste reteta mai departe pe ANTENA SATELOR.

Bunica facea dulceata din tot ce-i aduceam din larga gradina (si de dincolo de ea, din buza gradinii). Veneau, pe rand, ciresele si visinele, zmeura si capsunile, afinele si murele, coacazele („gard viu” in partea dinspre casa a gradinii; din boabele lor pregatea bunica si-un vin de leac), socul si trandafirii, zarzarele si caisele, de nuci verzi si de macese, apoi... 

prunele mari, zise „baldane” si prunele albe mai maruntele. Ce mai!- era raiul dulceturilor, acolo, in casa de pe Valea Tazlaului! Mie mi-a ramas sa fac... dulceata de amintiri! Ori.. dupa retete „din amintire”. Cum e si aceasta a dulcetii de coacaze.

La un kilogram de coacaze (rosii sau negre) ai trebuinta de tot atata zahar tos, de jumtate de litru de apa (de fantana sau de izvor) si de o jumatate de lamaie. 



Desprinse cu grija de pe ciorchine, coacazele se spala in apa rece apoi se trece la munca migaloasa.

Citeste reteta mai departe pe ANTENA SATELOR.

Citește și: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12- catena.ro

 



Citește și:

Rețete dietetice cu ciuperci

VIDEO Antoni o complimentează pe Alexandra! Gagea intervine în discuție: "Mi se pare o fată cu simțul umorului, mi se pare o fată care a demonstrat că iubește!"

Imaginile au devenit virale! Maria Băsescu, în tinerețe! Aparițiile i-au lăsat pe toți fără cuvinte FOTO

Nicola nu mai vrea să stea în casă cu copiii ei! Nici nepoții nu i-a mai văzut de câteva luni, iar acum s-a aflat de ce

Fiica Ralucăi Moianu nu a ascultat! Ce i-a interzis fosta prezentatoare TV tinerei de 19 ani

Alina Sorescu, replică acidă pentru Alex Ciucu: „Fetele au plâns...”

Câți copii are, de fapt, Leonard Doroftei. Cu ce se ocupă aceștia și ce studii au făcut. Fiul cel mare a ajuns milionar

Elena a plecat de acasă și nu s-a mai întors! Femeia de 53 de ani din Vâlcea ar fi vrut să-și pună capăt zilelor