Pe la anul 1930, "cand era (stra)bunica fata", prin bucatariile caselor cu staif din centru, ori prin gospodariile mai rasarite de la mahala, inghetata se pregatea... la ciubar.
Da, da, ati auzit bine. Şi ca este asa, ne-a lasat marturie scrisa publicistul si "gurmandul de geniu" Constantin Bacalbasa, in a sa "Dictatura gastronomica" (la reeditarea careia m-am invrednicit intr-o vara trecuta). Pentru deliciul textului (si-al inghetatei) va dau si eu reteta bacalbasiana (de-o fi existand cuvantul!- de nu, il inventam noi).
"Pune intr-o tingire sau cratita bine smaltuita un litru de lapte si o jumatate de baston de vanilie, 375 g zahar, 7 galbenusuri.
Amesteca totul, pune la foc si amesteca mereu cu o lingura de lemn, ca sa nu se taie pana incepe a se ingrosa (cand incepe a face bobite pe deasupra, desart-o in castron); lasa sa se raceasca, pune in sorbetiera, acopera cu capacul ei (sa nu o umpli). Asezi sorbetiera intr-un ciubar cu gheata si sare si incepi a invarti.
Citeste reteta mai departe pe ANTENA SATELOR.
Da, da, ati auzit bine. Şi ca este asa, ne-a lasat marturie scrisa publicistul si "gurmandul de geniu" Constantin Bacalbasa, in a sa "Dictatura gastronomica" (la reeditarea careia m-am invrednicit intr-o vara trecuta). Pentru deliciul textului (si-al inghetatei) va dau si eu reteta bacalbasiana (de-o fi existand cuvantul!- de nu, il inventam noi).
"Pune intr-o tingire sau cratita bine smaltuita un litru de lapte si o jumatate de baston de vanilie, 375 g zahar, 7 galbenusuri.
Amesteca totul, pune la foc si amesteca mereu cu o lingura de lemn, ca sa nu se taie pana incepe a se ingrosa (cand incepe a face bobite pe deasupra, desart-o in castron); lasa sa se raceasca, pune in sorbetiera, acopera cu capacul ei (sa nu o umpli). Asezi sorbetiera intr-un ciubar cu gheata si sare si incepi a invarti.
Citeste reteta mai departe pe ANTENA SATELOR. Citește și: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12- catena.ro