Cand, prin 1918, vizita Manastirea Ratesti, Nicolae Iorga admira casutele-chilii ale celor 60 de maicute, scriind ca, in locul acesta, se simte „ca antr-o statie de aer”: oaspetii se vedeau mai mult decat surorile, iar unele locuinte ii pareau niste vile in stil nou.
Daca astazi istoricul ar ajunge la mainastirea ascunsa intre dealurile buzpiene, s-ar intrista vazand-o in starea de-acum, dupa alunecarile de teren din ultimii ani. Biserica veche, pictata de Nicolae Teodorescu si de nepotul sau, marele Gheorghe Tattarescu, necesita serioase interventii de consolidare si restaurare. Sunt insa cateva repere la Ratesti care au ramas ca-n vremea lui Iorga. Intre ele si retetarul maicutelor. Cu ani in urma de la Maica Domitiana, aflam reteta Tocanei manastiresti.
Ai trebuinta de: 4 dovlecei, 4 cepe, 4 morcovi, 4 ardei, 4 rosii (cum 4 sunt evanghelistii), o legatura de marar, o legatura de patrunhel verde; facultativ: untdelemn (pentru prajit).
Citește și: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii- catena.ro