Nu trebuie sa pleci prea departe pentru a gasi adevaratele retete romanesti. Doar sa nu te indepartezi de ulita satului!
S-a intamplat sa ajung de cateva ori la Sambata de Sus la vrema dezlegarilor la peste. Ferice de mine! – mi-am zis, si nu neaparat pentru ca imi plac bucatele de peste – si-mi plac! –, cat pentru ca acolo stiu eu pe cineva care pregateste pastravii, in fel si chip, dupa savuroase reţete culese de prin sat ori create de
ea. Unde mai pui ca pastravul e proaspat prospacior, caci iazul e la numai caţiva metri de usa bucatariei.Asa se face ca am gustat intr-o seara minunea de pastrav umplut cu nuca (nuci sunt din belsug pe-acolo) in aluat de foitaj (lux culinar imprumutat, de veacuri, de la neamurile cu care romanii ardeleni au trait alaturi, in granitele imperiului austro-ungar), si n-am rezistat sa nu-i cer reţetele.
La doi pastravi, avea sa-mi spuna, avem nevoie de 100 g ceapa, 100 g miez de nuca, un ou, 10 g usturoi, 50 ml ulei, 10 g sare, 1 g piper, 100 g foitaj, 1 g rozmarin."Cu un cuţit bine ascuţit, pastravul se despica pe sira spinarii, scoţand sira si coastele, se eviscereaza, iar apoi se spala.
Citeste mai departe toate detaliile acestei delicioase RETETE ROMANESTI.
Citește și: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii- catena.ro