Retetele romanesti si-au intersectat destinul cu cel al marilor culturi culinare europene.
Mai ales in Ardeal, unde, se pare, multe retete romanesti au fost „contaminate” cu cele ale altor popoare din Imperiul Austro-Ungar.
Azi am sa va spun o poveste dulce, din Ardeal, extrasa dintr-o scrisoare primita mai demult de la Dorina Elena Vardea, de felul ei dintr-un sat din judetul Alba:
"De mic copil mi-a placut zaharul, l-as fi pus in orice, de la tocanite la ciorbe drese cu smantana.
Reteta ce urmeaza poate nu-i tocma' ardeleneasca, da' sigur tat Ardealu' o stie si a facut-o macar o data la sarbatori. E reteta ce imbie orice om in bucatarie, fie ca-i mai firav ori mai bine facut, fie ca-i copil «de tata» ori om in «tata firea» trecut prin viata si prin locuri. Nu-i greu, da e tare gustos”.
Cum se pregateste prajitura asta minunata, de mi-a dat-o in grija doamna Dorina?
Din cuibarul zburatoarelor se iau vreo 6 oua, asa, potrivite.
Vreo zece linguri de zahar, vreo 4-5 mere frumoase si jumatate de kil de lapte va ajung deocamdata. Şi-un varf de cutit de sare... ca doar stiti cat de important e sa punem sarea in bucate.
Doua linguri de zahar le ardeti intr-o cratita nepretentioasa, de fonta. Pana se topeste minunea dulce a naturii, luati ouale si le bateti cu zahar, nici prea incet, dar nici prea iute, asa, cat sa fie armonie.
Dupa ce incepe sa se inchege, puneti laptele, tot cate un pic, si amestecati bine. Cand zaharul s-a topit si incepe a se intinde timid pe tot fundul cratitei, stingeti focul si apucati a invarti oala ca zaharul sa se prelinga si pe margini.
Afla pe ANTENA SATELOR modul de preparare al acestei delicioase retete romanesti.
Mai ales in Ardeal, unde, se pare, multe retete romanesti au fost „contaminate” cu cele ale altor popoare din Imperiul Austro-Ungar.
Azi am sa va spun o poveste dulce, din Ardeal, extrasa dintr-o scrisoare primita mai demult de la Dorina Elena Vardea, de felul ei dintr-un sat din judetul Alba:"De mic copil mi-a placut zaharul, l-as fi pus in orice, de la tocanite la ciorbe drese cu smantana. Reteta ce urmeaza poate nu-i tocma' ardeleneasca, da' sigur tat Ardealu' o stie si a facut-o macar o data la sarbatori.
E reteta ce imbie orice om in bucatarie, fie ca-i mai firav ori mai bine facut, fie ca-i copil «de tata» ori om in «tata firea» trecut prin viata si prin locuri. Nu-i greu, da e tare gustos”.
Cum se pregateste prajitura asta minunata, de mi-a dat-o in grija doamna Dorina?
Din cuibarul zburatoarelor se iau vreo 6 oua, asa, potrivite. Vreo zece linguri de zahar, vreo 4-5 mere frumoase si jumatate de kil de lapte va ajung deocamdata.
Şi-un varf de cutit de sare... ca doar stiti cat de important e sa punem sarea in bucate.
Doua linguri de zahar le ardeti intr-o cratita nepretentioasa, de fonta. Pana se topeste minunea dulce a naturii, luati ouale si le bateti cu zahar, nici prea incet, dar nici prea iute, asa, cat sa fie armonie. Dupa ce incepe sa se inchege, puneti laptele, tot cate un pic, si amestecati bine.
Cand zaharul s-a topit si incepe a se intinde timid pe tot fundul cratitei, stingeti focul si apucati a invarti oala ca zaharul sa se prelinga si pe margini.
Afla pe ANTENA SATELOR modul de preparare al acestei delicioase retete romanesti. Citește și: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12- catena.ro
Citește și: Ce decizie au luat Culiță Sterp și Daniela Iliescu după ce s-au cununat! Artistul a făcut marele anunț: „În curând...”- kanald.ro
Citește și: De ce s-a spânzurat Iasmina la 14 ani. Vărul fetei a dezvăluit: "A fost pedepsită". Condusă pe ultimul drum cu melodii de jale- stirilekanald.ro