„Un sos balcanic” - il numeste Radu Anton Roman - neincercand sa-i afle radacinile adanci (desi o oarece indicatie da, dupa cum se va vedea mai departe), precizand de ce-l include in seria de retete romanesti: „foarte folosit candva in Romania, azi rar facut, si doar la Galati si la Braila, unde racii si grecii inca se mai intalnesc in numar corespunzator”.
In cartea lui „Bucate, vinuri si obiceiuri romanesti” (Editura Paideia), Radu Anton Roman da astfel reteta:
Ai trebuinta de: miezul de la 30 de nuci, miezul de la o franzela mica, un pahar de ulei, 1-3 linguri de otet (dupa gust), sare, piper (tot dupa gust), 6 catei de usturoi (vreti mai tare? puneti o capatana intreaga).
Se inmoaie paine-n apa rece, se stoarce.
Afla pe Antena Satelor toate detaliile acestei delicioase retete romanesti.
Citește și: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii- catena.ro