Ce aliment a absolut toți românii în casă? Cartofi! Iată rețete gustoase, pe bază de cartofi, pentru a fi preparate chiar de tine.
Dacă ești pofticioasă și ai mânca „ceva bun”, sunt convinsă că ai în casă cartofi- un aliment îndrăgit și consumat în cantități mari, în toate gospodăriile românești. Astfel, ca să te ferești de coronavirus și să nu ieși din casă, ți-am pregătit câteva rețete pe bază de cartofi, cu alimente pe care toate gospodinele le au în cămară. Întâi și întâi, haide să vedem câte beneficii are cartoful, dacă îl incluzi cum trebuie în dieta ta.
Cartoful- alimentul cu numeroase beneficii
Cartofii sunt un aliment foarte popular și deopotrivă ușor de cultivat, mai ales pe plaiurile mioritice, însă în antichitate, oamenii evitau cartofii și considerau că sunt otrăvitori. Deși se spune că alimentele care nu sunt colorate puternic sunt lipsite de nutrienți, cartofii dovedesc contraiul pentru că au numeroase benificii nutriționale. Faptul că aceștia trebuiesc eliminați din dietă, fiind bogați în carbohidrați, este o greșeală frecventă de percepție, pe care foarte multe persoane o fac.
Citeste si: CITEȘTE: Cât timp se fierb cartofii pentru PIURE
Citeste si: DESCOPERĂ: La ce temperatură se coc CARTOFII
Astfel, cartofii nu conțin deloc colesterol, iar un singur cartof vă poate asigura mai mult de jumătate din necesarul zilnic de vitamina C.
De asemenea, un compus prezent în cartofi, ajută organismul să transforme glucoza în energie și acidul alfa-lipolic protejează pacienții diabetici. Componente precum fier, fosfor, calciu, magneziu și zinc, ajută la sănătatea structurii osoase, iar conținutul scăzut de sodiu, din cartofii neprocesați, ajută la scăderea tensiunii arteriale și la sănătatea inimii.Chifteluțe de cartofi- bune de te lingi pe degete!
Chifteluțele de cartofi sunt numai bune pentru persoanele care evită consumul de carne ,dar și pentru cele care caută o garnitură nouă, fiind plictisiți de clasicii cartofi pai, piure sau cartofi
gratinați. Chifteluțele de cartofi sunt foarte sățioase, așa că pot fi consumate ca fel principal. Pentru a prepara acest fel de mân care, ai nevoie de: un kilogram de cartofi, un ou și un gălbenuș, o ceapă mare, cașcaval ras (după ochi), cinci linguri de făină, ulei, o legătură de mărar micuță, sare și piper.Citește și: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii- catena.ro
Citeste si: NOTEAZĂ: La ce temperatură se coace PIZZA. Află secretele pentru o pizza
După ce curățăm bine cartofii, îi vom pune la fiert, cu coajă, în apă clocotită și sărată. După ce îi curățăm, în urma fierberii, îi vom pasa ca pe piure și adăugăm restul ingredientelor: ceapa, oul și gălbenușul, cașcavalul, sarea și piperul și vom amesteca toate ingredientele până vom obține o componentă omogenă.
Citeste si: Lipii de casă fără drojdie: Sunt, pur și simplu, delicioase!
Tocăniță de cartofi cu piept de pui, leuștean și mărar
Cu siguranță, această rețetă ne aduce aminte de preparatele bunicii și de gustul copilăriei. Este tocănița pe care toate gospodinele o pregătesc pentru că este simplu de preparat, extrem de gustoasă și, până la urmă, compusă din alimente ieftine.
Astfel, pentru a prepara tocăniță de cartofi cu piept de pui și verdeață, ai nevoie de: un kilogram de cartofi albi, un ardei kapia, un ardei verde, o ceapă, o lingură de pastă de tomate, o foaie de dafin, o sută de grame de piept/pulpă de pui, 75 de mililitri de vin alb, leuștean și mărar după gust ulei, sare și piper.Mod de preparare: După ce călim ardeii și ceapa, adăugăm pieptul de pui, lăsăm 7 minute pe foc, la foc mic, adăugăm pasta de tomate și vinul și mai lăsăm circa 3 minute pentru a da în clocot. Punem cartofii și acoperim cu apă, iar după 25 de minute adăugăm verdeața și stingem ochiul.
Rețetă de cartofi wedges cu coriandru
Cartofii wedges pot fi consumați drept garnitură cu absolut orice preparat. Mie îmi plac mult cu pulpe sau copănele, sau cum mân cam în copilărie, cu ouă ochi și brânză. Pentru cartofi wedges avem nevoie de un kilogram de cartofi, 2-3 linguri de ulei, sare după gust, o lingură de coriandru boabe, o lingură de piper boabe, o linguriță de boia și una de cimbru, un praf de chilli și unul de chimion/chimen, în funcție de preferințe.
Strivim, într-un mojar, boabele de piper, cele de coriandru alături de cimbru, boia, chilli și chimen, până când această compoziție va fi un praf omogen, de culaore unitară. Tăiem cartofii (spălați, cu coajă), în 6 bucăți, și îi fierbem cam 8 minute. După ce îi scurgem și îi lăsăm câteva minute la uscat, adăugăm peste ei condimentele, sarea și uleiul și îi așezăm răsfirați, cu destul spațiu între ei, în tăvile de cuptor. După ce îi coacem cam 25 de minute la treapta medie a cuptorului, vă dau un pont și vă spun că-i servim cu mujdei/ tzatziki (pentru că e o combinație EXTRAORDINAR DE BUNĂ!!!) și vă urez poftă bună! J
Rețetă de cartofi gratinați cu ciuperci. O bunătate!
Acest preparat este unul super rapid și foarte sățios. Se face imediat, cu ingrediente pe care cel mai probabil le ai deja în casa, așa că rămâi în izolare la domiciliu, până când va trece noul COVID-19. Poți să consumi acești cartofi ca garnitură sau ca fel principal, oricum ar fi, garantăm că îți vei da gata toată familia dacă îi prepari!
Ingredientele necesare sunt: șase cartofi, 250 de grame de ciuperci, o lingură de ulei, o ceapă, doi căței de usturoi, o cutie mică de smântână pentru gătit, o linguriță de cimbru, cașcavaș ras după gust, parmezan, sare și piper. Vei fierbe preț de 15 minute cartofii, pe care mai apoi îi tai ăn felii rotunde, de dimensiuni egale. Călește ceapa și ciupercile, maximum 5-7 minute, iar într-o altă oală, adaugă smântâna, cimbrul și usturoiul făcut pastă la mojar/strivit cu o ustensilă specială.
Oprim ochiurile și, într-o tavă care nu lipește, punem în straturi, alternând, cartofi, sos și ciuperci, până când se termină. La final, adăugăm cașcavalul și parmezanu și lăsăm la cuptor pentru aproximativ 35 de minute.