Rețete de pandemie. Iahnie de fasole. Rețetă iahnie de fasole. Iahnia de fasole este un preparat românesc, pe care îl poți găti în această perioadă cu ce ai prin cămară.
Iahnie de fasole. Iahnia de fasole este un preparat balcanic, pe care mulți dintre noi îl cunoaștem sub denumirea „mâncare de fasole” sau „fasole scăzută”. Iahnia este un preparat tradițional, consumat în toate regiunile româniei, care, de obicei, conține ciolan afumat sau cârnați și se consumă preponderent la evenimente naționale. Acest preparat este prezent, de asemenea, și în alte țări, iar denumirile sunt foarte apropiate. Spre exemplu, dacă noi românii numim fasolea scăzută „iahnie”, în turcă această mâncare este cunoscută sub denumirea de „yahni”, iar bulgarii îi spun „iahnija”.
Citeste si: Rețete de pandemie. Rețetă de pâine fără făină. Oricine poate pregăti astfel de turte
Rețete de pandemie. Iahnie. Fasolea provine din America de Sud, America centrală și India și este o legumă cunoscută din cele mai vechi timpuri. Grecii și egiptenii din Antichitate, puneu câteva boabe de fasole în mormintele conducătorilor, drept hrană pentru viața de apoi.
Rețetă iahnie de fasole. Iahnie de fasole. Iahnie de fasole de post.
Iahnie. Această mâncare este preferată de români nu doar pentru gustul său extrem de bun sau pentru prețul scăzut al tuturor ingredientelor, ci și pentru timpul redus de pregătire și preparare. Dacă pentru alte mâncăruri ai nevoie de 2-3 ore, în cazul iahniei de fasole tu vei munci maximum 30 de minute, iar preparatul va fi gata în altă jumătate de oră, timp în care tu te poți relaxa și poți citi alte idei gastronomice, pe www.kfetele.ro
JRețetă de post. Pentru iahnia de fasole de post, vei avea nevoie de 500 de grame de fasole, 2-3 cepe roșii, 5 căței de usturoi, boia dulce/iute (în funcție de gust), cimbru, două foi de dafin, patru linguri de pastă de roșii și câteva linguri de ulei.
Rețetă de post. Iahnie de fasole. Cum preparăm varianta de post
De cu seară, vom alege fasolea, o spălăm în câteva ape și apoi o vom pune la înmuiat într-un castron mai mare, deoarece aceasta își va dubla volumul. Dimineața, o vom scurge de apă, o mai spălăm odată și după o punem la fiert în 2-3 ape, preț de 15 minute de fiecare dată. După ce bobul de fasole este fiert și moale, vom pune fasolea la scurs în sită.
Citește și: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii- catena.ro
Iahnie de fasole. Cât timp boabele de fasole sunt la scurs, ne vom ocupa de celelalte ingrediente. Astfel, tăiem ceapa solzișori, o punem la călit alături de usturioul pisat, iar când marginile cepei se înmoaie, punem fasolea și o cană și jumătate de apă. Într-un castron, amestecăm pasta de roșii cu condimentele (sare ,piper, cimbru, boia) și o punem peste fasole.
Citeste si: Salată orientală de post. Cum se prepară corect. Un ingredient face toată diferența
Rețete de pandemie- fasole. Tu știi ce beneficii are fasolea?
Fasolea nu este numai un aliment ieftin și ușor de incorporat în alimentația zilnică, ci poate fi considerat cu ușurință un super-aliment, deoarece are numeroase beneficii nutritive. Boabele de fasole conțin carbohidrați, fibre și protein, necesare oricărei diete, iar la capitolul calorii, ei bine, fasolea este recomandată tocmai pentru că are un conținut scăzut de grăsimi, sare și calorii. Mai mult decât atât, varietatea culinară pe care ne-o conferă fasolea, nu poate fi comparată cu cea a altor alimente, pentru că din doar un kilogram de astfel de boabe, putem găti iahnie, ciorbe și supe, icre de fasole, fasole bătută, le putem include în diverse salate etc.
Fasole. Iahnie de fasole. Totodată, se pare că fasolea are și alte explicații, ce țin de subconștient. Voi știați ce înseamnă să visați fasole? Conform unui dicționar de vise, „dacă visezi fasole care creşte în pământ este semn că nu vei mai avea probleme băneşti. Dacă mănânci fasole este semn că trebuie să te fereşti de cei care te vorbesc pe la spate.” Dacă vezi fasole, se spune că vei avea parte de bucurii și dacă visezi fasole verde/fasole păstăi, „semn de căsătorie este.” Atunci când se poate pune problema de căsătorie, dacă visezi păstăi de fasole, se spune că vei avea parte de o bucurie, de vești bune. Iar dacă visezi că mănânci fasole... Mai bine o mănânci în viața reală, pentru că în vis, se crede că aceasta semnifică ceartă, scandal, conform culturii persane.
Iahnie de fasole. Fasole. Rețetă iahnie de fasole cu cârnați
Rețetă iahnie de fasole. Dacă totuși nu țineți postul, și poftiți la o iahnie de fasole tradițională, ca la mama acasă, cu cârnați sau cu ciolan, v-am pregătit o rețetă super simplă și gustoasă. Pentru a prepara cea mai bună iahnie din tot orașul aveți nevoie de 500 grame de cârnați (eu folosesc semiafumați, mi se pare că dau gustul acela de afumătoare mâncării, însă aveți libertate totală, în funcție de preferințe), un kilogram de fasole boabe, doi ardei, doi morcovi, câteva foi de dafin, o lingură de făină, o legătură de pătrunjel verde, 250 grame de bulion, sare, piper și cimbru în funcție de gust (eu pun din plin, să fie).
Iahnie de fasole cu cârnați. Rețetă iahnie de fasole. Mod de preparare.
Rețete de pandemie. La fel ca la varianta de post, pentru iahnia de fasole cu cârnați vom începe pregătirile încă de seara. Alegem fasolea, o punem în apă rece, știți voi cum se face. A doua zi, după ce aceasta își dublează volumul, o punem la fiert în apă rece și un praf de sare, lăsăm până la primul clocot și apoi schimbă apa. Vom lăsa fasolea la fiert până când boabele sunt aproape fierte (trebuie să rămână puțin tari în mijloc, sfat).
Rețetă iahnie. Într-o altă cratiță, vom pune cârnații și zarzavatul curățat și tocat mărunt în prealabil, cu 2-3 lingurițe de ulei. După ce acestea sunt ușor prăjite, punem 3-4 căni de apă, foile de dafin și lăsăm cratița la foc mic. După circa 15 minute, adăugăm fasolea scursă bine de apă, punem bulionul amestecat în prealabil cu o cană jumătate de apă și lingura de făină și adăugăm sare și piper după gust. Lăsăm iahnia la cuptor până când scade vizibil, iar când o scoatem, presărăm legătura de pătrunjel tocat mărunt și servim cu murături. Poftă bună!