Rețete de Paște. Având în vedere că Sărbătorile Pascale se apropie cu pași repezi, v-am pregătit câteva rețete de cozonac, cu care veți impresiona toată familia!
Cozonacul este o prăjitură tradițională românească, fiind gătită de sărbători precum Sărbătorile Pascale sau Crăciunul. Mirosul de cozonac ne aduce aminte de copilărie, de perioada în care mâncam cozonacul cald, proaspăt scos în cuptor și preparat de bunica, iar acum a venit rândul ca noi să fim gospodinele casei și să ducem mai departe învățăturile culinare pe care ni le-au transmis bunicii noștri.
Citeste si: Prăjituri de Paște. Cele mai bune prăjituri cu care îți poți răsfăța familia, la masa de Paște
Rețete de Paște. Astfel de prăjituri există și în Bulgaria sau Italia, cu mici diferențe. Prepararea acestor mâncăruri tradiționale, cum ar fi cozonacul sau pasca, sunt parte din tradiția creștină și totodată, în jurul lor s-au creat obiceiuri, în Săptămâna Mare. În Joia Mare, cu doar câteva zile înainte de Paște, gospodinele prepară prăjiturile tradiționale pascale, precum cozonacul, pasca sau babele.
Acum că lumea a evoluat, și tehnologia a avut parte de același avans, motiv pentru care există mai multe modalități prin care putem prepara cozonac.
Rețete de Paște. Cozonacii pentru care te va invidia toată lumea- pufoși și gustoși de te lingi pe degete.
Rețetă cozonac. Cozonac făcut la mașina de pâine
Aceasta este probabil cea mai simplă rețetă de cozonac, mai ales pentru că munciți foarte puțin, mașina făcând treaba în locul vostru! Astfel, pentru aluat, veți avea nevoie de: 220 ml de lapte călduț,
230 grame de zahăr, trei ouă (care se vor bate spumă cu zahărul și se adaugă peste lapte), o lingură de smântână, 20 ml de borș, o fiolă de rom, un praf de sare, 100 ml de ulei, 70 grame de unt la temperatura camerei, coaja de la o lămâie mare, 810 grame de făină (tip 000), 35 grame de drojdie uscată. Adăugăm toate ingredientele în vasul mașinii de făcut pâine, dar e foarte important să facem asta în ordinea în care au fost enumerate.Pornim mașina de făcut pâine la programul pentru făcut pizza. După ce s-a terminat de frământat, reluăm acest program, pentru că așa aluatul va ieși foarte pufos. Apoi, lăsăm compoziția la dospit preț de 15 minute, timp în care pregătim compoziția.
Pentru umplutură, vom avea nevoie de: nuci măcinate, o lingură de cacao, o fiolă de rom, cinci linguri de zahăr și două albușuri de ou.
Citește și: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii- catena.ro
Când aluatul este gata, îl împărțim în două și peste prima jumătate punem umplutura. Apoi, adăugăm și cealaltă jumătate, până ce totul va lua forma cozonacului.
Citeste si: Baiț pentru miel. Vei obține o carne fragedă și foarte gustoasă. Trei rețete
Cea mai simplă rețetă de cozonac! Rețetă de cozonac fără frământare
Rețete de Paște. Pentru cozonacul fără frământare, avem nevoie de: un kilogram de făină tot tip 000, 300 grame de zahăr, jumătate de pachet de unt, 5 ouă, 200 mililitri de lapte, 400 grame de nucă, 5 linguri de uei, 4 linguri de cacao, coaja de la o lămâie, o fiolă de esență de rom, una de esență de vanilie, 45 grame de drojdie și 1-2 plicuri de zahăr vanilinat.
Pentru umplutură, separăm ouăle și batem albușurile spumă cu 150 grame de zahăr, ca mai apoi să incorporăm în această compoziție și nuca și cele patru linguri de cacao.
Cozonac. Pentru aluat, punem drojdia cu 3-4 linguri de lapte călduț la dospit, într-un mușuroi făcut din făină, iar apoi adăugăm gălbenușurile și restul de 150 de grame de zahăr. Punem esențele, uleiul untul topit și un praf de sare. Amestecăm până când se va omogeniza întreaga compoziție, iar aluatul obținut va deveni elastic și maleabil. Acoperim aluatul cu folie și lăsăm la loc cald timp de o oră.
Rețete. După ce l-am lăsat la odihnit, ne ungem mâinile cu ulei și împărțim cozonacul în patru părți, pe care le întindem și le umplem cu compoziția de nuci. Rulăm foaia de aluat și așezăm într-o tavă bine unsă și tapetată cu făină, după care lăsăm la crescut încă o ora și introducem în cuptorul preîncălzit la 180 de grade.
Rețeta tradițională de cozonac. Așa îl făcea și bunica!
Cu siguranță acest cozonac este cel pe care îl cunoaște toată lumea, pentru că e rețeta tradițională, preparată din moși strămoși. Pentru aluat, avem nevoie de un kilogram de făină, jumătate de litru de lapte, patru ouă, 250 grame de zahăr, 50 grame de unt, 50 ml de ulei, 50 grame de drojdie proaspătă, coaja de la o lămâie și un praf de sare.
Pentru umplutura copioasă cu care n-am obișnuit, vom folosi: trei linguri de cacao, o fiolă cu esență de rom, 250 grame de rahat, 250 grame de nucă pisată, 100 grame de stafide, 150 grame de zahăr și patru albușuri.
Rețete de Paște. Cum preparăm incredbilul cozonac tradițional?
Cu două zile înainte să ne apucăm de treabă, trebuie să scoatem toate ingredientele din frigider și să le lăsăm la temperatura camerei. Facem maiaua din drojdie, o lingură cu vârf de făină, 3-4 linguri de lapte călduț, și lăsăm să crească la loc cald, uscat, până când își dublează volumul. Cât timp cozonacul nostru crește, separăm albușurile de gălbenușuri, iar gălbenușurile le mixăm cu tot zahărul rămas și cu un praf de soare, până ce se deschide la culoare.
Totodată, încălzim laptele și îl adăugăm peste gălbenușuri, iar compoziția se va amesteca bine, până ce zahărul va fi complet topit, ca mai apoi să introducem în compoziție și esența de rom, coaja de lămâie și, dacă doriți, și coaja de la jumătate de portocală.
Cernem făina într-un vas mare și facem un mușuroi în centru, unde vom adăuga laptele și maiaua, ca mai apoi să frământăm totul bine, cu ajutorul mâinilor, până se incorporează toate ingredientele. Lăsăm acest aluat la crescut timp de 45 de minute, și la final îl împărțim în două. Prima parte, o îjumătățim, din nou, iar pe ambele părți punem acest amestec pentru umplutură, și adăugăm și bucățele de rahat. Împletim ambele rulouri, ș irepetăm acești pași și cu celelalte bucăți de aluat.
Tapetăm tava de copt fie cu hârtie de copt, fie cu ulei și făină, ca mai apoi să lăsăm la crescut încă 30 de minute, ungem cu ou și presărăm cu zahăr. Introducem cozonacul în cuptor timp de 45 de minute, la cuptorul preîncălzit, până ce e rumen. Este foarte important să nu deschidem ușa de la cuptor, pentru a nu se încruda compoziția.