Pentru fiecare dintre noi, Craciunul este un drag si indelung asteptat moment de reintoarcere acasa, in care ne bucuram de farmecul traditiilor si al delicioaselor preparate specifice Sarbatorilor de iarna.
Peste tot in lume, exista o serie de traditii indragite, insa unele dintre acestea sunt speciale pentru ca aduc pe masa de Sarbatori farmecul diversitatii preparatelor italienesti. Numeroasele traditii care devin, an de an, micile noastre ritualuri de fericire sunt un ingredient esential pentru atmosfera unica pe care o traim in aceste zile.
In fiecare reteta din aceasta colectie vei regasi daruirea unei bunici care prepara faimoasa ei prajitura indragita de toata familia, grija mamei care gateste un Ciambellone delicios, intr-o reinterpretare moderna oferita de Lavazza.
#1 CHEC CU CAFEA- CHEC CIAMBELLONE CLASIC CU AROMA BOGATA DE CAFEA ITALIAN
INGREDIENTe
Pentru 8 porţii
- 200 g de făină simplă
- 200 g de făină de migdale
- 100 g de făină de năut
- 250 g de unt
- 300 g de zahăr
- 250 ml de cafea
- 5 ouă
- 16 g de drojdie
- 3 g de sare grunjoasă
Pentru
- 150 ml de cafea
- 100 g de smântână
- 75 g de zahăr
- 4 gălbenuşuri de ou
- 700 g de ciocolată gianduja
Timp de preparare: 1 ora
Dificultate: medie
PRINT THE RECIPE
PREPARARE
Pune zaharul si ouale intr-un bol mare si bate-le impreuna pana ce amestecul capata o consistenta omogena si pufoasa.
Prepara cafeaua. In timp ce aceasta fierbe, treci printr-o sita faina si drojdia. Vei obtine astfel un aluat mai usor si pufos. Adauga faina in amestecul de oua, adaugand, alternativ, si cafea proaspat-preparata si ulei de arahide si amesteca-le impreuna cu un mixer electric, la viteza mica. Cand amestecul devine fin si omogen, toarna-l intr-o forma de copt unsa cu unt in prealabil. Inainte de coacere, nu uita sa presari putina sare grunjoasa pe deasupra. Pune prajitura la copt la 170°C pentru 40 de minute.PREPARAREA CREMEI
Prepara cafeaua. Cat timp astepti ca aceasta sa se raceasca, taie in bucati ciocolata gianduja. Pune zaharul si galbenusurile de ou intr-un bol si bate-le pana ce obtii un amestec omogen. Intre timp, incalzeste smantana intr-o tigaie mica. Cand aceasta da in fiert, adauga amestecul de zahar si galbenusuri. Tine cont ca, odata ce ai adaugat ouale, este important sa continui sa amesteci usor cu telul/mixerul la foc mic, fara ca amestecul sa mai dea in fiert.
#2 TARTA CU CAFEA SI CIOCOLATA- O UMPLUTURA CREMOASA DE CAFEA, INTR-O CRUSTA CROCANTA SI DELICIOASA
INGREDIENTe
Pentru 10 porţii
Pentru crusta crocanta:
- 300 g de faina simpla
- 100 g de zahar
- 100 ml de ulei de masline
- 1 ou
- 40g de galbenuş de ou
- 6 g de smântâna
- Pudra de vanilie
- Sare
- Zeama de la o jumatate de lamâie
Pentru crema de cafea:
- 200 ml de apa
- 300 ml de cafea
- 2 oua
- 20 g de galbenuş de ou
- 50 g de zahar
- 40 ml de amidon de porumb
- 75 g de ciocolata
Pentru crema meringue:
- 60 g de albuş de ou
- 120 g de zahar
Timp de preparare: 2 ore+ 2 ore timp de asteptare
Dificultate: Medie
PREPARAREA CRUSTEI CROCANTE
Pune ouale intr-un vas inalt si adanc, adauga usor uleiul si amesteca-le cu un tel. Toarna amestecul intr-un vas, adauga faina si zaharul, urmate de zeama de lamaie si pudra de vanilie. Amesteca ingredientele pana ce aluatul se omogenizeaza. Lasa aluatul in frigider pentru o ora. Unge formele de tarta cu unt si umple-le cu aproximativ 30-50 g de aluat. Pune-le la cuptor, la temperatura de 180°C, pentru 10-12 minute. Lasa formele de aluat pana se racesc complet inainte sa adaugi crema.
PREPARAREA UMPLUTURII
Umplutura contine un amestec de crema de cafea si crema meringue. Citeste mai departe cum sa le prepari pe fiecare dintre ele.
PENTRU CREMA DE CAFEA
Pentru inceput, prepara cafeaua si taie ciocolata in bucati. Bate ouale, galbenusurile si zaharul intr-un bol si adauga apoi amidonul de porumb. Tine cont de regula principala: amesteca usor, cu ajutorul telului. Incalzeste niste apa intr-un vas mare. Cand aceasta da in fiert, adauga amestecul de oua si lasa vasul pe foc alte 2 minute, pana ce obtii o compozitie densa. Adauga cafeaua pe care ai preparat-o mai devreme, ia vasul de pe foc si adauga bucatile de ciocolata, amestecand bine cu ajutorul unui mixer sau
al unui tel, pana cand ciocolata s-a topit complet. Lasa crema la racit in frigider.
PENTRU CREMA MERINGUE
Pune ingredientele intr-un bol si bate-le pentru circa 5 minute, pana se obtine un amestec dens si spumos.
Dupa ce crema de cafea de mai sus s-a racit, adauga circa 50 g de crema meringue la fiecare 150 g de crema obtinuta si amesteca bine.
#3 BRIOSE CU AFINE SI CAFEA- CU TOPPING DE CREMA DE CAFEA
INGREDIENTE
Pentru 10 porţii
Citește și: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12- catena.ro
Pentru brioşe:
- 250 g de faina simpla
- 35 g de amidon de cartofi
- 170 g de unt
- 300 g de zahar
- 5 g de cafea macinata
- 150 ml de cafea preparata
- 2 oua
- 12 g de praf de copt
- 250 g de afine
Pentru topping:
- 250 g de branza mascarpone
- 30 ml de cafea
- 70 g de smantana
- 60 g de zahar pudra
Timp de preparare: 1 ora
Dificultate: medie
PENTRU BRIOSE
Bate ouale si zaharul cu ajutorul unui mixer pana ce obtii un amestec spumos. Topeste untul intr-o tigaie mica si, in paralel, cerne faina, amidonul de cartofi, praful de copt si cafeaua macinata. Astfel, vei obtine un aluat mai fin si mai pufos. Prepara cafeaua si toarn-o peste spuma de zahar si oua. Regula este mereu aceeasi: pentru a obtine o compozitie fina si cremoasa, adauga treptat ingredientele si amesteca-le bine. Treci afinele prin faina, scutura-le pentru a elimina excesul si adauga-le apoi in compozitie, amestecand cu ajutorul unei linguri de lemn. Toarna compozitia in forme de briose bine unse in prealabil si pune-le la copt la 180°C pentru 30 de minute.
PENTRU TOPPING
Secretul unei briose perfecte este topping-ul. Prepara cafeaua si las-o sa se raceasca. Cand devine calduta, toarn-o intr-un bol, alaturi de celelalte ingrediente si amesteca-le cu un mixer pana ce obtii o spuma. Cand ai constatat ca amestecul devine gros si cremos, toarna-l intr-o punga pentru ornat prajituri si decoreaza briosele dupa placul tau.
#4 PRAJITURA DE CAFEA, FARA GLUTEN- UN DESERT USOR SI PUFOS, IDEAL PENTRU O DIETA FARA GLUTEN
INGREDIENTE
Pentru 8/ 10 porţii
4 ouă
40 ml de ulei de floarea soarelui
100 ml de cafea
150 g de zahăr
1 g de sare
75 g de amidon de cartofi
30 g de făina de orez
40 g de amidon de porumb
Zeama de la o jumătate de lămâie
8g de smântână
0,5 g de esenţă de vanilie
PREPARARE
Prepara cafeaua si las-o apoi sa se raceasca – ar trebui sa fie usor calduta atunci cand o vei folosi. Separa albusurile de galbenus. Amesteca uleiul, zeama de lamaie si cafeaua cu telul/mixerul. Treci prin sita faina si amidonurile, alaturi de smantana, zahar si vanilie, pentru a-i da amestecului o consistenta mai fina si pufoasa. Bate albusurile pana ce acestea capata o consistenta cremoasa si adauga-le apoi in amestec. Nu uita sa amesteci usor compozitia, prin miscari de rotatie de jos in sus, pentru a evita formarea cocoloaselor. Unge formele de prajitura si toarna compozitia. Lasa prajiturile la copt timp de 35 de minute la 150°C.
#5 CROSTATA CU CREMA DE CIOCOLATA MOCHA- PRAJITURA CROSTATA CLASICA UMPLUTA CU CREMA DE CAFEA SI CIOCOLATA
INGREDIENTE
Pentru 6 porţii
60 ml de cafea
25 gr de zahăr
3 ouă
60 ml de smântână
125 g de ciocolată neagrăcu 50% cacao
100 g de făină
20 g de pudră de cacao
75 g de unt
Pudră de vanilie
Zeamă de lămâie
PREPARAREA CREMEI GANACHE
Bate doua galbenusuri de ou si 15 grame de zahar pana ce obtii un amestec omogen si cremos.
Pune smantana pe foc si las-o pana la punctul de fierbere.
Adauga amestecul si lasa compozitia pe foc pana ce ajunge la 90°C.
Adauga cafeaua preparata si amesteca bine.
Toarna amestecul peste ciocolata maruntita in prealabil.
Amesteca pana cand ciocolata se dizolva complet.
Raceste putin crema in frigider.
PENTRU ALUATUL DE BISCUITE
Taie untul in cubulete si adu-l la temperatura camerei.
Amesteca faina si pudra de cacao si dispune amestecul in forma de fantana.
Pune untul, 10 grame de zahar si oul ramas in mijlocul fantanii. Adauga zeama de lamaie si pudra de vanilie.
Framanta ingredientele, adaugand treptat faina pana ce obtii un aluat omogen.
COMPOZITIE
Umple o punga pentru ornat prajituri cu crema Ganache (care este calduta) si pune crema in tarta.
Lasa tartele astfel umplute in frigider pana ce crema se raceste complet.
Presara apoi zahar si serveste cu placere!
Pune aluatul in frigider timp de o ora.
Pune aluatul pe baza si pe marginea formei de copt (aceasta este crostata).
Foloseste o furculita pentru a intepa baza crostatei.
Pune forma la copt la 180°C pentru 18 minute.
Lasa apoi crostata la racit.