Rețetele cu somon nu trebuie să lipsească de pe masa de Crăciun. Sunt delicioase și sănătoase, se gătesc rapid și toată lumea va fi impresionată de preparatele dumneavoastră.
Crăciunul se apropie cu pași repezi, iar gospodinele încep deja să se gândească la meniul pentru masa de sărbători. Pe lângă preparatele tradiționale ale bucătăriei românești, încercați să adăugați pe listă și rețete cu somon. Acestea sunt blânde cu silueta, sunt sănătoase și în plus, au un gust senzațional.
Aperitive cu somon pentru Crăciun
Orice gospodină pregătește un meniu complet pentru masa de Crăciun. Acesta trebuie să includă aperitive, salate, sarmale, fripturi și bineînțeles, nelipsitele dulciuri festive. Ideal ar fi ca pe lângă preparatele din carne de porc, să adăugați în meniu și pește.
Somonul este varianta perfectă, pentru că poate fi gătit în foarte multe feluri și merge atât ca aperitiv, cât și ca fel principal.
Noi v-am pregătit două rețete de aperitive cu somon, care vor fi gata imediat.
1. Ruladă de somon afumat
Ingrediente:
- 200 g somon afumat
- 150 g cremă de brânză
- câteva frunze de busuioc proaspăt
- sare
- piper
Mod de preparare: Întindeți foarte bine somonul pe o folie de aluminiu.
2. Tarte cu somon
Citește și: Hemoglobina: Ce este si ce se ascunde o valoare scazuta a acesteia?- catena.ro
Ingrediente pentru tarte:
- 130 g unt
- 175 g făină
- un gălbenuș
- un praf de sare
Ingrediente pentru crema de somon:
- 200 g somon afumat
- 100 g cremă de brânză
- o jumătate de linguriță de piper
- o jumătate de linguriță ierburi de Provence
Mod de preparare: Puneți într-un castron untul, gălbenușul, făina și un praf de sare și mixați foarte bine. Trebuie să obțineți un aluat destul de consistent. Împachetați-l în folie alimentară și băgați-l la frigider pentru o jumătate de oră.
După aceea, puneți aluatul în forme de mini tarte și înțepați cu o furculiță din loc în loc. Băgați tartele în cuptorul preîncălzit pentru aproximativ 20 de minute. După aceea, scoateți-le din forme și lăsați-le să se răcească.
Între timp, pregătiți crema de somon, care este foarte simplu de făcut. Somonul afumat se toacă foarte mărunt, de preferat în robotul de bucătărie, după care se adaugă și crema de brânză, piperul și ierburile. Trebuie să obțineți o pastă fină și cremoasă. Cu această cremă umpleți mini tartele.
Rețetele cu somon, ideale de sărbători
Bineînțeles că aperitivele nu sunt singurele pe care le puteți face cu somon. Preparați și diferite feluri de mâncare din acest pește și masa dumneavoastră va arăta, într-adevăr, de sărbătoare.
Iată două idei de rețete de mâncare cu somon, ideale pentru masa de Crăciun:
1. Somon cu maioneză și crutoane
Citește și: Imaginile durerii de la înmormântarea familiei din Suceava, ucisă de un șofer de TIR- stirilekanald.ro
Ingrediente:
- un kg somon file
- 70 g maioneză
- mărar
- zeama de la o lămâie
- sare
- 100 g crutoane
Mod de preparare:
Ungeți o tavă de cuptor cu ulei și puneți în ea fileurile de somon. Aveți grijă să fie așezate cu pielea în sus. Într-un castron, amestecați maioneza cu mărarul tocat mărunt, cu zeama de lămâie și cu sarea. Puneți acest amestec peste somon. La final, adăugați peste pește și crutoanele și băgați tava în cuptorul preîncălzit, pentru 15 minute.
2. Somon cu ghimbir caramelizat
Ingrediente:
- 4 fileuri de somon
- 3 linguri de ulei
- 3 linguri de ghimbir
- 3 cepe
- 3 linguri de apă
- sare
- piper
- 3 linguri de sos de soia
- o jumătate de linguriţă de zahăr
- coriandru
Mod de preparare: Bucățile de somon se freacă pe ambele părți cu sare și cu piper. După aceea, le prăjiți într-o lingură de ulei. Când sunt gata, adăugați și restul uleiului, ghimbirul și lăsați aceste ingrediente să se caramelizeze. Apoi puneți și ceapa tocată și lăsați-o cel mult un minut.
La final, turnați apa, sosul de soia și zahărul și amestecați foarte bine. Sosul astfel obținut se pune peste somon.