O masă atât de simplă, de completă, de săţioasă şi, cel mai important lucru…e tradiţională! Popor iubitor de mămăligă din moşi-strămoşi, am învăţat să o gătim în câte şi mai câte feluri! Toponita e venită din zona Apusenilor şi îţi va cuceri definitiv papilele gustative încă de la prima degustare.
Mod De Preparare
Preîncălziţi cuptorul. Se pune apa cu sare la fiert. Între timp, tăiaţi cubuleţe cărnurile şi puneţi-le la prăjit într-o tigaie încinsă în prealabil. Când apa dă în clocot, faceţi mămăliga – la final ea trebuie să vă iasă moale.
Când carnea s-a perpelit, scoateţi-o într-un vas separat. Nu aruncaţi untura topită rămasă în tigaie de la ea! Cu ea o să ungeţi tava în care veţi da la cuptor toponita şi, totodată, o veţi folosi şi la compoziţie.
Puneţi un prim strat de mămăligă în tavă – nu foarte gros-, iar deasupra unul de carne friptă în tigaie. Încă un strat de mămăligă, unul de brânză, puţină untură, un strat de carne, unul de mămăligă, brânză… Şi tot aşa, strat după strat, până ce terminaţi ingredientele.
De preferat ar fi ca ultimul strat să fie de mămăligă, dar dacă nu aveţi îndeajuns pentru un strat, puteţi combina mămăliga cu carnea.
Ungeţi cu un ou bătut şi daţi la cuptor cam 20-30 minute.Sau, dacă doriţi, puteţi lăsa un ultim strat mai crocant – acela de carne.
Se serveşte fierbinte, cu smântână rece.
sursa: unica.ro