Reumatismul. Poate fi evitat?

Reumatismul. Poate fi evitat?
Reumatismul. Poate fi evitat?

Reumatismul este un termen colocvial pentru un grup foarte larg de afecțiuni, în cursul cărora apar modificări treptate în țesutul conjunctiv al articulațiilor. Bolile reumatice necesită diagnosticare precisă și tratament de specialitate - altfel pot duce la invaliditate permanentă.

Bolile reumatice sunt în general împărțite în inflamatorii și neinflamatorii. Bolile reumatismale inflamatorii includ artrita reumatoidă și diverse tipuri de spondiloartrită, cum ar fi spondilita anchilozantă, artrita psoriazică, artrita reactivă și artrita inflamatorie asociată cu bolile inflamatorii intestinale. 

Mai puțin frecvente sunt bolile neinflamatorii ale țesutului conjunctiv: lupusul eritematos sistemic, sclerodermia și polimiozita. Deși reumatismul este uneori diagnosticat la tineri, este o boală care apare în principal la persoanele de peste 60 de ani, de aceea este important ca încă de la primele semne, să vizitezi un cabinet reumatologie Cluj

Reumatismul: ce este și care sunt cauzele sale?

Reumatismul este o boală în cursul căreia apar modificări degenerative treptate în țesutul conjunctiv al articulațiilor. O cauză fără echivoc a acestor schimbări nu a fost stabilită până acum. Unele boli reumatice sunt imunologice, iar predispoziția genetică poate fi, de asemenea, de mare importanță. Bolile de acest tip se dezvoltă mai des la persoanele cu defecte de postură neglijate, netratate. Se recomandă, în acest caz, și un consult la cardiologie Cluj, căci afecțiunile și bolile cardiovasculare sunt conectate cu alte sisteme ale organismului. 

Există presupuneri că un factor de risc poate fi și o alimentație incorectă, săracă în produse care conțin calciu, foarte important pentru buna funcționare a sistemului musculo-scheletic. Modificările inflamatorii ale țesutului conjunctiv pot fi, de asemenea, o complicație a diferitelor tipuri de infecții: bacteriene, virale sau fungice.

Reumatism – simptome

Cele mai caracteristice simptome ale reumatismului sunt, desigur, durerea. Inițial, este mai puțin frecventă și moderată, așa că poate fi calmată cu analgezice disponibile în mod obișnuit. În timp, durerile devin mai severe, însoțite de mobilitate redusă a articulațiilor, rigiditate matinală, roșeață, umflături, uneori și o senzație de slăbiciune generală și febră. În cazul poliartritei reumatoide sau spondilitei anchilozante, ani mai târziu, apar deformări semnificative ale articulațiilor, uneori determinând invaliditate permanentă.

Cum se vindecă reumatismul?

Diagnosticul reumatismului este un proces complex. Include, printre altele teste de laborator de sânge și urină, teste imunologice și imagistice, inclusiv cu raze X, tomografie computerizată și imagistică prin rezonanță magnetică.

După diagnostic, medicul introduce terapia adecvată. Sarcina sa este de a minimiza durerile reumatice și de a îmbunătăți performanța pacientului, precum și de a inhiba dezvoltarea bolii. Sunt recomandate diferite tipuri de analgezice și antiinflamatoare, glucocorticoizi și imunosupresoare. Farmacoterapia este completată cu kinetoterapie și reabilitare fizică. 

Dacă boala este foarte avansată și a făcut modificări ireversibile la nivelul articulațiilor, intervenția chirurgicală poate fi eficientă la unii pacienți.



Citește și:

Ghid de stil: outfituri inspirate din moda anilor ’90

Ce demersuri a început să facă Adriana Bahmuțeanu pentru copiii ei minori. „Eu nu știu ce e la mijloc, este o combinație pe care nu am înțeles-o.”

Ce făcea Mihaela, partenera lui Silviu Prigoană, în timp ce el se stingea din viață

Băieții Adrianei Bahmuțeanu ar fi fost luați de Protecția Copilului, la o săptămână de la moartea lui Silviu Prigoană. Eduard și Maximus, scoși din casa tatălui lor în urmă cu câteva ore?

EXCLUSIV! Cum va arăta ediția aniversară UNTOLD 2025? Edy Chereji: „Va fi fără îndoială cea mai impresionantă de până acum”. Cât costă biletele?

Mesajul postat de Adriana Bahmuțeanu, cu doar o zi înainte de moartea lui Silviu Prigoană: „Dacă ceva îți face rău...”

Cine este și câți ani are Gizem Sevim, care joacă rolul Leyla, în serialul Inimă rebelă! Iată la ce schimbare uluitoare de look a recurs carismatica actriță după încheierea filmărilor

"Nu vorbește, nu știu dacă aude sau vede" Viața lui Răducu s-a schimbat radical, după ce a fost implicat într-un accident. Tânărul de 18 ani a fost lovit în plin de o mașină


Cookies