Castravetele se poate introduce în alimentația noastră extrem de ușor. Însă știați care sunt beneficiile acestuia?
Aflați
Hidratarea
Un prim aspect important legat de consumarea zilnică a unui castravete sau a mai multora, ține de hidratare. Acesta este unul dintre cele mai hidratante alimente disponibile, la îndemâna oricui, având un conținut cu până la 95%, de apă.
Citește și: Ce să mănânci dimineața ca să arzi grăsimile până seara. 4 idei de mic dejun sănătos
Citește și: Micul dejun energizant. 10 alimente sănătoase cu care să îți începi ziua cu bucurie și vitalitate
Aliment ideal în diete
Cu alte cuvinte, castravetele este un aliment ideal atunci când vine vorba despre diete. În special, se datorează faptului că, consumul acestora ajută la gestionarea greutății, fiind săraci în calorii, dat fiind faptul că dețin un conținut ridicat de apă, dar totodată sunt și bogați în fibre dietetice care adaugă volum meselor, astfel încât odată ce îi vei consuma, te vei simți plin și îți va oferi senzația de sațietate prevenind astfel supraalimentarea.
Nutrienți sățioși
Tot în ceea ce privește castraveții, trebuie specificat și faptul că au un conținut scăzut de calorii, reprezintă o sursă bogată de vitamine, minerale esențiale, inclusiv vitamina K, vitamina C, potasiu și magneziu, vitamine foarte importante atunci când vine vorba despre coagularea sângelui și sănătatea oaselor, în cele din urmă având un rol foarte important în metabolismul calciului, acesta fiind depozitat în oase și dinți, mai degrabă decât în țesuturile moi. De asemenea, acestea joacă un rol important și atunci când vine vorba despre producția de colagen în vindecarea rănilor și menținerea pielii sănătoase, echilibrând o dietă bogată în potasiu, ceea ce duce la un risc scăzut al apariției de accident vascular cerebral, hipertensiune arterială și boli de inimă.
Sănătatea digestivă
Consumul castraveților are legătură și cu sănătatea digestivă, castraveții fiind o sursă excelentă de fibre alimentare, dat fiind faptul că și coaja acestora conține cel mai mare conținut de fibre, acestea fiind esențiale pentru menținerea sănătății digestive, prevenind astfel constipația și promovând intestinul regulat, servind drept hrană pentru bacteriile intestinale benefice, astfel încât consumul acestor aduce beneficii pentru sănătate, digestia este îmbunătățită, dar totodată și funcția imunitară și starea de spirit.
Citește și: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12- catena.ro
Antioxidanți
Pe lângă toate cele menționate anterior, castraveții conțin și o masă mare de antioxidanți, care ajută la protejarea celulelor de stres oxidativ, dar și de daunele provocate de radicalii liberi. Totodată, în consum regulat de castraveți va îmbunătății și sănătatea inimii, fiind un risc mult mai scăzut al apariției de boli cronice. Castraveții au proprietăți antioxidante și pot contribui astfel la beneficii pentru sănătatea noastră, precum și reducerea daunelor oxidative, organismul fiind apărat în mod natural împotriva efectelor nocive ale radicalilor liberi, ferindu-ne astfel de diverse boli.
Sănătatea pielii
Un alt beneficiu adus de consumul frecvent de castraveți ține și de sănătatea pielii. Acesta este considerat a fi o legumă considerată remediul natural pentru sănătate și frumusețea pielii, dat fiind faptul că dețin în compoziția lor nu conținut ridicat de siliciu, fiind un compus care joacă un rol foarte important pentru sănătatea pielii și a unghiilor în special, dat fiind faptul că produce colagen. Astfel, este menținută elasticitatea și tinerețea pielii, ajutând astfel la reducerea aspectului ridurilor și tratarea lor, având un conținut ridicat de apă. Astfel, hidratarea pielii este extrem de importantă și este ținută sub control prin consumul castraveților, dat fiind faptul că o piele deshidratată poate apărea uscată și deloc așa cum ne dorim.
Reglarea tensiunii arteriale
De asemenea, consumul regulat de castraveți ajută și la reglarea tensiunii arteriale, dat fiind faptul că aceștia conțin potasiu, care are un rol extrem de important atunci când vine vorba despre reglarea sângelui, a hipertensiunii arteriale, aceasta fiind cel mai des întâlnit factor atunci când vine vorba despre bolile de inimă, dar și accident vascular cerebral. Ce cuvinte, potasiul este cel care contracarează efectele sodiului, ajutând astfel la relaxarea pereților vaselor de sânge, dar totodată și la scăderea tensiunii arteriale.
Anti-inflamator
În plus, odată ce veți începe să consumați castraveți din ce în ce mai des, aceștia vor avea și un rol de antiinflamator. Cu alte cuvinte, aceștia sunt răspunsul de care aveți nevoie, atunci când vine vorba despre apărarea organismului de răni și infecții dar și alte probleme de sănătate care pot apărea, dat fiind faptul că, castraveții conțin proprietăți antiinflamatorii care pot ajuta la reducerea inflamației cronice, la reducerea riscului de afecțiuni inflamatorii, dar și la întreaga stare de sănătate în general.
Inima sănătoasă
Inimă sănătoasă este menținută și cu un consum frecvent de castraveți. Sănătatea inimii este menținută dat fiind faptul că puteți consuma tot mai des, alimente, pentru care și castraveți, care au un conținut scăzut de grăsimi saturate, dar și colesterol. Astfel, dat fiind faptul că și castraveții conțin potasiu, acesta este cel care vă poate ajuta la menținerea nivelurilor sănătoase ale tensiunii arteriale, astfel încât să fie promovată și mai mult sănătatea inimii.
Sănătatea oaselor
Nu trebuie să uităm nici de sănătatea oaselor, dat fiind faptul că și castraveții conțin vitamina K, aceasta este cea care ajută într-un mod semnificativ sănătatea oaselor, având o proteină care ajută la mineralizarea oaselor, îmbunătățind astfel densitatea osoasă și reducând totodată și riscul de fracturi.
Detoxifierea
Ajutorul castraveților putem avea și o detoxifiere. Astfel, organismul va elimina toxinele și deșeurile aflate în corp, castraveții având proprietăți naturale de detoxifiere, sprijinind extrem de mult acest proces, iar datorită și conținutului pe care îl au de apă, descul de ridicat, este ajutată și eliminarea toxinelor din urină, dar și de curățarea la nivelul ficatului și rinichilor.
Sănătatea ochilor
Nu trebuie să uităm nici de sănătatea ochilor, aceasta fiind susținută de un somn frecvent de castraveți, aceștia conținând nutrienți esențiali, dar și antioxidanți de betacaroten, vitamina A, care ajută la o vedere mult mai bună și esențială, protejând totodată ochii de undele luminoase dăunătoare, precum razele ultraviolete, iar odată cu înaintarea în vârstă se va reduce și riscul apariției afecțiunilor oculare.
Risc redus de boli cronice
Așa cum am menționat anterior, odată ce veți consuma mai des castraveți, va exista și un risc redus al aparițiilor bolilor cronice puncte. Odată ce îi veți include într-o dietă echilibrată și bogată de nutrienți, castraveții vă vor ajuta să aveți o dietă săracă în grăsimi saturate și colesterol, reducând astfel bolile de inimă, dar din faptul că aceștia conțin și potasiu care ajută la sănătatea inimii și la reglarea tensiunii arteriale, dar și la prevenirea diabetului. Acesta este motivul pentru care castraveții ajută destul de mult la nivelul de zahăr din sânge să fie reglat, fiind recomandați pentru persoanele care am un risc crescut al apariției de diabet de tip 2, reducând totodată și riscul de apariție al anumitor tipuri de cancer.
Ajutor pentru pierderea în greutate
Nu trebuie să uităm în cele din urmă nici faptul că aceștia sunt cei care ne pot ajuta și la pierderea în greutate. Datorită faptului că această legumă deține un aport scăzut de calorii, dar totodată un conținut ridicat de apă, reprezintă alegerea perfectă pentru o gustare între mese, atunci când urmați o dietă, dar și în general, fără a crește semnificativ aportul de calorii. De asemenea, fibrele care sunt în castraveți ajută la senzația de sațietate astfel încât să fie prevenită supraalimentarea.
Sănătatea părului
Bineînțeles că și părul trebuie să se mențină sănătos, motiv pentru care consumul frecvent de castraveți ajută și în acest sens, dat fiind faptul că dețin siliciu care ajută extrem de mult la menținerea unui păr sănătos, dar și la rezistența și elasticitatea sa, ajutând destul de mult la prevenirea ruperii acestuia.